El sector del taxi de Barcelona torna a mobilitzar-se, aquest cop en defensa de la tarifa regulada i en contra de les pràctiques de la plataforma Free Now, a qui acusen de voler imposar sobrepreus als usuaris en contra de la llei. Després d'un ultimàtum llançat el passat 5 de gener, les organitzacions Élite Taxi i Sindicat del Taxi de Catalunya (STAC) convoquen el proper dimarts, 17 de gener, a una nova marxa lenta que sortirà de la plaça d’Espanya i anirà fins al parc de la Ciutadella, amb la intenció d’envoltar el Parlament, on demanaran reunir-se amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller de Territori, Juli Fernández.

Segons declaracions de Tito Álvarez, portaveu d’Élite Taxi, la mobilització té com a principal objectiu donar a conèixer que la plataforma Free Now “està intentant aplicar una tarifa dinàmica, amb suplements i taxes que s’inventen”. De fet, la plataforma ja ha presentat un recurs contenciós-administratiu i tant Élite Taxi com STAC es personaran en el procés, “per defensar el model de tarifa regulada i que no passi el que passa a Madrid”. De fet, Álvarez ha contraposat el “model Madrid o model Ayuso” on han convertit el sector “en una jungla on tothom es baralla per aconseguir una carrera”, amb el “model Barcelona”, que defensa una regularització de les tarifes.

“Estem veient com el taxi es dessagna en altres ciutats d’Espanya, especialment a Madrid, on Free Now està aconseguint desregular l’horari per treballar 24/7, posar el preu tancat que estableixi un algoritme privat i no el taxímetre, introduir tarifes variables, treure els colors oficials del taxi i convertir-los en VTC, eliminar el límit en el nombre de llicències i també els límits geogràfics on actuen”, assenyalen les dues organitzacions del taxi en un comunicat fet públic aquest dijous. Álvarez ha afegit que la protesta no és contra les administracions catalanes, però si un toc d’atenció perquè solucionin “els serrells de la llei del taxi”.

Recorregut de la marxa lenta

Com en altres ocasions, la marxa lenta del taxi del dimarts 17 farà un recorregut entre la plaça Espanya i el parc de la Ciutadella. Es preveu que els vehicles es comencin a posicionar a dos quarts de deu a partir de les Torres Venecianes i al llarg de l’avinguda de Maria Cristina i una hora més tard començar a circular amb un recorregut que passarà per la Gran Via, els carrers Balmes i Pelai, la plaça Catalunya, el carrer Fontanella, la Via Laietana (un coll d’ampolla a causa de les obres), l’avinguda del Marquès d’Argentera, i els passeigs Picasso i Pujades. Un cop finalitzada la marxa, els representants demanaran reunir-se amb el president Aragonès i el conseller Fernández.