“No són okupes, són veïnes del barri”. Aquest és l’argument principal que defensen una cinquantena de persones que s’han aplegat des de primera hora del matí d’aquest dijous per protestar pel desallotjament de l’assentament de barraques de Vallcarca, al districte de Gràcia de Barcelona, on es calcula que hi vivien unes seixanta persones, la majoria gitanos romanesos, i també un grup de magribins exmena que, segons els veïns que s’han aplegat per mostrar el seu suport, “es dediquen bàsicament a recollir ferralla”. No tothom ho veu així, i no falten els veïns que celebren que s’hagi acabat el “focus de problemes”, segons apunta en Manel. Amb tot, al voltant de les nou del matí, la sensació que impera a l’avinguda Vallcarca és la d'incomoditat davant una situació d’ocupació policial del barri que, a poc a poc, s’ha anat normalitzant.
I és que el desallotjament en si no ha ocasionat particulars problemes d’ordre públic, i els habitants de l’allotjament han marxat ràpidament amb els pocs paquets que han pogut recollir. Alguns encara es troben als entorns, però es neguen a parlar amb els mitjans de comunicació. Per la seva banda, i protegits pel desplegament policial, diversos camions dels serveis de neteja municipals han procedit a netejar els solars fins ara ocupats. Per la part policial, l’ampli desplegament dels antiavalots de la Guàrdia Urbana, amb suport dels Mossos d’Esquadra, s’ha dedicat a marcar distàncies amb els manifestants, fins al punt que en el moment de desplaçar-los més enllà de l’avinguda Vallcarca, cap al carrer Gomis, hi ha hagut unes poques empentes i un parell de cops de porra.
Cap a dos quarts de deu la policia s’ha esforçat a recuperar una imatge de normalitat, amb la reobertura de l’avinguda Vallcarca al trànsit i l’obertura de la boca inferior del Metro de Vallcarca. Tant la via pública com l’accés al metro havien estat tancats des de primera hora del matí, quan s’ha començat a efectuar el desallotjament. A dos quarts de deu algunes unitats dels Mossos d’Esquadra han marxat, mentre els serveis de neteja continuaven treballant, tot i que s’ha mantingut la línia de seguretat de la Guàrdia Urbana.
Mentrestant, a la mateixa avinguda Vallcarca continuen els intercanvis d’opinions sobre la situació, mentre el col·lectiu de manifestants, ja clarament allunyat del lloc dels fets, continua defensant el dret dels barraquistes a continuar a l’assentament: “Si viuen allà és perquè no tenen altre lloc on anar”, al mateix temps que lamenten que diversos mesos de negociació “no han servit per a res”. S’espera que aquest mateix matí hi hagi declaracions públiques de responsables de l’Ajuntament.