El cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Pedro Velázquez, vol tallar d’arrel que els agents d’aquest cos policial puguin passar informacions als mitjans sense passar per l’oficina de comunicació del cos, únic espai habilitat per donar informacions oficials. De fet, per mitjà d’una carta a tots els membres del cos ha recordat que els agents tenen l'obligació de mantenir en secret les investigacions i els ha advertit públicament que filtrar informacions no confirmades per l’oficina de comunicació pot suposar incórrer en responsabilitats penals i disciplinàries. Segons la missiva, signada per Velázquez, en informacions als mitjans “s'han detectat detalls que només coneixen els membres de la Guàrdia Urbana”.

“Aquests fets poden comportar perjudicis molt rellevants en la investigació policial i, especialment, per a les víctimes i els seus familiars", apunta la carta, que avisa que es farà seguiment d'aquella informació que pugui haver-se cedit sense seguir els canals habilitats. A més, Velázquez ha constatat que l'exercici de la funció policial suposa el coneixement de fets i dades confidencials, "que s'han de mantenir en secret per preservar els drets de les persones afectades i no vulnerar les obligacions legals i deontològiques més bàsiques de la professió". En aquest sentit, subratlla que l'oficina de comunicació aporta els detalls de les intervencions de la Guàrdia Urbana de forma consensuada amb altres cossos o entitats involucrades i proporciona una informació "veraç i completa".

Detalls publicats no proporcionats per l'oficina de comunicació

L’ultimàtum de Velázquez arriba un cop s’ha detectat un augment de la presència de la Guàrdia Urbana als mitjans l'any 2021, en concret un 97% més en comparació amb l'any anterior. En diverses ocasions s'ha comprovat que hi havia detalls publicats en mitjans que no havien estat proporcionats per l'oficina de comunicació, sinó pels propis agents, que podrien perjudicar les víctimes i les seves famílies. Per això, la carta del cap de la Guàrdia Urbana recorda a tots els membres del cos policial “la prohibició de cedir dades fora de l’àmbit policial obtingudes en l’exercici de les seves funcions, sense utilitzar els canals formals”. I adverteix: “Per part de la Prefectura del Cos, es farà un seguiment d’aquella informació que pugui haver-se cedit sense observar els canals a l’efecte”.

Per la seva banda, el sindicat CSIF ha denunciat el "veto" als mitjans i la "censura" als agents de la Guàrdia Urbana. Segons ells, "no és perquè s'exposin més els agents, sinó que són els índexs de criminalitat i violència a la ciutat els que s'han incrementat i s'han multiplicat exponencialment per la mala gestió en la seguretat de la ciutat".