El candidat de Junts a l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, ha estrenat aquest dilluns el cicle de col·loquis amb alcaldables a la capital catalana que organitza el Círculo Ecuestre. Tot i que l'acte s'ha centrat principalment en les seves propostes si torna a ser batlle, l'eix nacional és un altre dels focus que ha emergit durant les preguntes dels assistents. Davant la possibilitat que la presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, sigui inhabilitada, Trias ha exposat que "és una decisió que haurà de prendre el partit, i caldrà una reflexió sobre si perjudica la formació o no". "Jo soc partidari que en aquestes situacions tothom sigui generós", ha apuntat, i també ha volgut reivindicar que no se sent "contraposat" a Borràs.

A la conferència, tant el moderador —el periodista Joaquín Luna— com els assistents amb les seves preguntes insistien al candidat a l'alcaldia de Barcelona sobre si era independentista, si votar-lo significava "votar Carles Puigdemont" o si se seguia reivindicant com un "convergent moderat". Xavier Trias s'ha mostrat molt clar en totes aquestes qüestions i ha destacat que "si s'hagués de votar de nou, votaria independència". De fet, ha defensat que la seva feina, si és batlle, passarà per "aconseguir la mínima dependència possible" tant amb l'Estat com amb la Generalitat, evitant, per tant, tenir dèficit. En aquest context, s'ha mostrat partidari del "diàleg", tot i que sosté que aquest "ha de portar a algun lloc". "El problema no és la independència, el problema és el grau de dependència que tenim i com ho arreglem", ha etzibat.

En relació amb el vincle amb Carles Puigdemont i amb Junts, Trias ha deixat clar que votar-lo a ell és "votar Trias" i no votar Puigdemont, tot i que sí que vol dir una "manera de gestionar la ciutat", moment en què l'alcaldable per Barcelona ha elogiat la gestió del president a l'exili quan era alcalde de Girona. Paral·lelament, ha explicat que es presentarà com a Xavier Trias, no com a Junts per Catalunya, encara que ha dit que "està" en aquest partit i s'ha mostrat optimista amb les negociacions amb el PDeCAT per sumar-los a la seva lista. Encara sobre la "moderació" i "tranquil·litat" que se li atribueix, Xavier Trias ha volgut recordar que "quan ho era", el govern de l'Estat va intentar "destruir-lo" amb "l'invent" dels 12 milions a Suïssa.

Xavier Trias avisa el Govern pel tramvia: "Tindrem un problema de compromisos mutus"

Trias ha sortit al pas de l'anunci que ha fet unes hores abans el conseller de Territori, Juli Fernàndez, de comprometre's a acabar el perllongament del tramvia per la Diagonal i dur-lo fins a la plaça de Francesc Macià. Qui va ser batlle de la ciutat entre el 2011 i 2015 ha avisat el Govern que, si torna a tenir la vara d'alcaldia, ell mantindrà el seu compromís de no completar el tram que aniria des de Verdaguer fins a Francesc Macià i que no cedirà: "Tindrem un problema de compromisos mutus". A parer de Xavier Trias, és necessari "evitar declaracions d'aquest tipus" perquè el que urgeix és "solucionar el problema de fons". Tot i admetre que "l'adjudicació del tramvia fins a Verdaguer ja no té solució", l'alcaldable s'ha reiterat en no continuar-lo i deixar-lo a Verdaguer: "És una ximpleria que sigui per tota la Diagonal perquè, vagis on vagis al món, la gent no parla de tramvies, sinó de busos elèctrics o autoconduïts".

En matèria de pactes, l'alcaldable ha deixat clar que no serà alcalde amb els vots d'Ada Colau ni tampoc la farà alcaldessa si guanya ella. Una vegada més, ha recordat que els dos partits amb els quals veu més possibilitats d'entesa són ERC i el PSC. "La possibilitat està oberta, no tinc problemes, veurem com acaba. Ara, jo vull saber si ells estan disposats a donar-me suport a mi i si estan disposats a discutir el model, perquè no vull fer un model que no tingui en compte les meves idees i plantejaments socials i econòmics", ha subratllat.

Finalment, Xavier Trias ha destacat que la seva aposta serà "crear activitat econòmica sostenible" i ha lamentat la "pèrdua d'autoestima". "La ciutat no està tan malament com diem tots, perquè vas pel món i la gent parla bé de Barcelona, però el problema és que la gent que és de la ciutat està indignada", ha assenyalat, fent una crida a "estar orgullosos de nou" de Barcelona i vendre la ciutat a l'exterior. Segons Trias, hi ha una "gran desafecció per uns lideratges equivocats": "No és que Colau no sigui líder, és una activista líder que no respon als interessos de la majoria de la ciutat". El candidat a l'alcaldia de Barcelona ha reivindicat una millora en seguretat i fer costat als cossos policials, ha fet bandera de la necessitat de tenir un turisme de qualitat i ha explicat que la seva primera acció si torna a ser escollit batlle serà visitar la Fundació Arrels, tal com va fer quan va assumir el bastó de comandament l'any 2011.