Prop d'un centenar de taxistes s'han concentrat aquest dijous davant la seu de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) a Barcelona per exigir el cessament de la presidenta, Cani Fernández, "pels seus vincles amb Uber". Fernández va ser l'advocada d'Uber quan el sindicat Élite Taxi va portar la plataforma al TJUE l'any 2017. Els manifestants s'han trobat a les 11:00 hores, al carrer Bolívia, i han tirat petards, i bitllets a l'aire amb la cara de Fernández. En aquesta ocasió, a diferència de les darreres vagues que ha organitzat el sector en els últims anys, ha estat a peu davant de l'edifici amb pancartes amb lemes com 'Uber màfia. CNMC Còmplices". La concentració s'ha organitzat després que una investigació periodística revelés que Uber considerava la CNMC com a "principal aliada" per implantar-se a l'Estat espanyol. El portaveu d'Élite Taxi, Tito Álvarez, ha defensat que demanen el seu cessament per estar vinculada amb Uber. "Les agències de competència no poden anar contra els consumidors i afavorir els monopolis. És una institució viciada per la seva presidenta", ha denunciat. 

Accions legals contra Uber

Una de les principals reivindicacions dels sindicats del sector és que Fernández no s'hagi inhibit en l'expedient sancionador que l'Autoritat Catalana de Competència (ACCO) té obert contra Élite Taxi i Taxi Project, i on la CNMC està convocada. "La presidenta era l'advocada d'Uber, i ara està personada com a part en l'expedient. La CNMC és una institució que és part, jutge i botxí", ha declarat Tito Álvarez. Durant la concentració, Álvarez també ha anunciat que el sector està estudiant possibles accions legals contra Uber. El portaveu ha afirmat que tant ell com altres membres del sector han estat víctimes de "denúncies, cartes anònimes i amenaces" per part de la plataforma.

Els taxistes acusen Uber de ser una "organització criminal i mafiosa" i acusen que l'ACCO està ajudant a la plataforma "a intentar fer callar els taxistes". "Exigim a l'ACCO que no es deixi influir, que ens deixin viure als petits autònoms i que protegeixin un servei públic com és el taxi", ha reclamat Álvarez. El portaveu ha insistit a demanar que "es tanqui immediatament l'expedient sancionador" de l'ACCO. Per altra banda, la presidenta de l'Agrupació Taxi Companys, Jenny Alaya, que també estava presenta a la concentració, ha assenyalat la "gravetat" que la CNMC aparegui a la investigació d'Uber, ha lamentat així que "una institució pública estigui vinculada amb pràctiques per influir en les legislacions i desregular el sector del taxi".

El manifest

Les associacions del Taxi, Élite Taxi i Taxi Project 2.0, han llegit un manifest en el qual expliquen que la CNMC ha resolt diversos expedients en els quals exculpa a Uber d'haver realitzat cap pràctica anticompetitiva, "a pesar que aquestes han estat àmpliament documentades en les denúncies". En el text critiquen que la CNMC forma part de la instrucció de la denúncia d'Uber per boicot contra ambdues associacions i que en la denúncia Uber va acusar les associacions del taxi de practicar la violència per a boicotejar l'entrada de l'empresa nord-americana en el mercat. "La denúncia contra Elit Taxi i Taxi Project 2.0 està plagada de proves manipulades i no relacionades amb les nostres associacions. Els Uber Files han demostrat que existeix un modus operandi per a fer el mateix a tot el món", afegeix el text. Davant d'aquesta situació consideren que "els nombrosos conflictes d'interessos i els indicis de suborn i prevaricació de la CNMC quant a Uber" els porten a sol·licitar que s'arxivi la denúncia contra Elit Taxi i Taxi Project 2.0 per boicot i a reclamar la dimissió de la presidenta de la CNMC.