L’Ajuntament de Barcelona ha arribat a un acord amb els veïns del barri de Can Peguera (Nou Barris) per posar en marxa la tan esperada rehabilitació dels habitatges, un objectiu a llarg termini que forma part del Pla de Futur del barri que inclou la renovació, ja en marxa, de l’anomenat balcó d’equipaments, una franja entre el barri i el parc del Turó de la Peira on se situen instal·lacions com la zona esportiva, l’espai juvenil, el centre cívic i el centre de dia.  De moment s’ha tancat l’acord de començar, si tot va bé a principis del 2024, d’una prova pilot que inclou la rehabilitació d’una illa de cases amb vuit habitatges.

Vertical, Can Peguera, reportatge Jordi Palmer Carlos Baglietto04
El barri de Can Peguera, vist des de l'interior d'un dels habitatges / Foto: Carlos Baglietto

Segons ha informat l’Ajuntament, el govern municipal, el Grup motor de Can Peguera i les associacions que conformen la Comissió de Seguiment del Pla de Futur del barri han arribat a l’acord de començar les obres de rehabilitació a l’illa de cases compresa entre els carrers Bellcaire, Darnius, Espinauga i Cistellet, en total vuit habitatges de 60 metres quadrats i tres habitacions cadascuna, on hi ha pocs veïns de més de 75 anys o amb algun tipus de vulnerabilitats. Tots els actuals residents seran reallotjats al mateix barri mentre durin les obres, pressupostades en conjunt per prop d’un milió d’euros.

Habitatges gairebé centenaris

Cal recordar que el barri de Can Peguera va ser aixecat amb motiu de l’Exposició Internacional del 1929, amb l’objectiu de recol·locar barraquistes desallotjats de Montjuïc així com dotar d’habitatge les famílies arribades d’arreu de Catalunya i Espanya en un moment de gran necessitat de mà d’obra. Com els altres barris de cases barates -Baró de Viver, el Bon Pastor i Eduard Aunós, va ser construït amb força urgència i sense parar gaire atenció a la qualitat d’unes cases que, a més, van ser concebudes com a efímeres i es preveia enderrocar-les al cap de poc temps.

Barrio de Can Peguera, Nou Barris - Montse Giralt
Vista del barri de Can Peguera des del parc del Turó de la Peira / Foto: Montse Giralt

Amb tot, Can Peguera ha sobreviscut, en bona part gràcies a la lluita veïnal que va aconseguir conservar el barri malgrat els tentacles de l’especulació constructora dels anys seixanta i setanta. Ara bé, això comporta que les casetes, més de 600, tinguin deficiències constructives gairebé centenàries, com ara la pràctica absència de fonaments i els problemes creats per les filtracions de les aigües freàtiques provinents del Turó de la Peira. Per això mateix, la prova pilot d’aquests vuit habitatges servirà també per identificar els problemes i sistematitzar les solucions que, a la llarga, s’han de fer extensives a tot el barri, que és de propietat municipal i on els residents viuen en règim de lloguer social.