Just el mateix dia que al centre de Barcelona hi ha convocada una manifestació per protestar pels sorolls nocturns que no permeten dormir als veïns, l’Ajuntament ha informat que ha completat el desplegament de sonòmetres a les anomenades Zones Acústicament Tensionades en Horari Nocturn, en aplicació de les mesures de reducció del soroll que van ser anunciades el passat 5 de maig. Ara bé, la instal·lació d’alguns d’aquests aparells ha generat queixes dels veïns, que acusen el consistori de col·locar-los en llocs allunyats de l’epicentre del soroll, com en el cas del Raval, on la col·locació del sonòmetre del carrer Joaquin Costa ha estat qüestionada.

Segons va difondre dimecres Miquel Prats, membre de la Xarxa Veïnal del Raval, una de les entitats impulsores de la manifestació ‘El soroll mata’, un dels sonòmetres instal·lats al carrer Joaquín Costa està situat a un tram “on no hi ha cap tipus d'activitat, ni terrassa, ni es fa skate”, tot considerant que la col·locació en aquest indret, “només us donarà falsos arguments però cap tipus de raó”. De fet, el conseller de districte de Ciutat Vella, Andrés Pérez (Barcelona en Comú) va admetre que la col·locació del sonòmetre quedava “lluny de la zona més calenta del carrer”, per afegir que s’havien de posar més en altres zones del mateix carrer.

 

Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona ha informat aquest dijous al matí que la instal·lació de sonòmetres a Ciutat Vella, Sant Martí, Gràcia i Sants-Montjuïc s’afegeix a la que ja es va fer al carrer d’Enric Granados, al districte de l’Eixample, amb l’objectiu de cobrir tots els punts delimitats amb l’objectiu de comprovar si aquests carrers o places poden ser considerades Zones Acústicament Tensionades en Horari Nocturn. Es tracta d’un nou instrument a disposició dels districtes per tal de trobar plans de reducció de contaminació acústica adaptades a cada cas concret. D’aquesta manera, es vol analitzar si aquestes zones superen en 3 decibels els límits permesos de soroll i impulsar mesures de reducció de la contaminació acústica adaptades a cada espai.

Zones tensionades acústicament en horari nocturn Barcelona

A partir de les informacions disponibles dels districtes i dels veïns i veïnes les primeres zones on es fan els estudis amb els sonòmetres són els carrers Enric Granados, Joaquín Costa, Almirall Churruca, Rogent, Allada Vermell i Nou de la Rambla, les places George Orwell i Osca, la Rambla del Poblenou, el Triangle Lúdic -també anomenat Triangle Golfo- i algunes places de la Vila de Gràcia, entre les quals, Sol, Virreina i Revolució. Aquesta nova eina forma part del Pla de Mesures contra la Contaminació Acústica 2022-2030, que recull un seguit d’actuacions que s’impulsaran en els propers anys per tal de reduir l’impacte de la contaminació acústica a la ciutat.