El procés judicial obert contra la incineradora de Sant Adrià de Besòs, gestionada per l’empresa Tersa, el president de la qual és el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona, Eloi Badia, avança un cop el Jutjat d’Instrucció número 5 de Badalona ha admès a tràmit la denúncia presentada per la fiscalia per la presumpta comissió d'un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient. Un dels primers passos ha estat admetre la coordinadora veïnal AireNet com a acusació particular en el procés judicial, que aquest dimecres ha anunciat les properes passes a seguir, sense descartar que la investigació comporti la imputació de l’anterior presidenta de Tersa i actual segona tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz.

En una roda de premsa convocada per AireNet i en companyia dels advocats que porten el cas, Francesc de P. Jufresa i Mónica Jufresa, la presidenta de la coordinadora veïnal, Silvina Frucella ha comparat el cas amb la història de “David i Goliat”, ja que “ens enfrontem a un monstre que té tots els recursos, els nostres recursos, de fet”, perquè “la incineradora continuï fent pràctiques contaminants opaques”, malgrat que Badia insisteix que la incineradora no contamina. En aquest sentit, l’advocat ha considerat que Tersa ha efectuat una “gestió mafiosa”, perquè hi ha diversos empleats que han hagut de fer “denúncies anònimes” de mala praxi al si de Tersa. 

Janet Sanz, possible imputada

Segons ha explicat Francesc Jufresa, “formalment només està investigat Eloi Badia”, a més del cap d’explotació de Tersa, però ha recordat que “per la durada dels fets que estem investigant, la Janet Sanz era la responsable”. Per això ha considerat “del tot imprescindible, si no ens diuen el contrari, que Janet Sanz sigui també investigada”, ja que cronològicament s’hauran d’investigar fets produïts sota la seva presidència. Tot i que AireNet també s’ha mostrat conforme amb aquesta possibilitat, de moment Sanz encara no està investigada en aquest procés a l’espera que avanci el procediment judicial. A més, l’advocat ha assenyalat que “per la gravetat dels fets, les penes que podrien afrontar les persones identificades com a autores són greus, perquè són fets molt greus, i també per les persones jurídiques, que podrien arribar al tancament de l’activitat”.

Campanya de ‘crowdfunding’

Així mateix, AireNet ha anunciat el llançament d’una campanya de crowdfunding per fer front al finançament necessari per poder personar-se com a acusació particular un cop el jutge ja els ha admès com a tal. A més, Frucella ha apuntat que la contaminació de la incineradora que denuncien està “sota la protecció i l’empara de l’administració, en especial l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)”.