El jutjat d'Instrucció número 5 de Badalona està investigant la incineradora de Sant Adrià de Besòs després d'una denúncia presentada a finals de març per la Fiscalia i que ha estat admesa a tràmit. Fonts judicials van informar Servimedia que el jutjat de Badalona ha obert una causa després de la iniciativa del fiscal, que va denunciar la presumpta comissió d'un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient en relació amb el funcionament d'aquesta incineradora, que gestiona l'empresa pública Tersa. Les fonts consultades van indicar que les indagacions que realitza en aquests moments el jutjat de Badalona no s'adrecen contra cap persona en concret, sinó que s'està indagant en com és el funcionament de la incineradora. Per a això, el jutge ha sol·licitat diversa documentació que s'espera no estigui disponible abans de 4 o 5 setmanes i que s'entén servirà per fer avançar les diligències d'investigació.

La denúncia de la Fiscalia que està estudiant el jutjat de Badalona es va presentar el març d'aquest 2022 després d'una altra denúncia que el 2018 va formular la coordinadora veïnal Airenet, que afirmava que la incineradora estava funcionant de forma irregular. Aquesta entitat veïnal representa associacions i entitats dels municipis de Badalona, Sant Adriá del Besòs i Badalona. La iniciativa del Ministeri Públic assenyalava com a possibles responsables del delicte contra els recursos naturals i el medi ambient que hauria comès el president de Tersa i regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona, Eloi Badia, i al cap d'explotació de l'empresa. El fiscal assenyalava en el seu escrit davant del jutjat que el "mal funcionament" de la incineradora, d'acord amb "informes publicats en revistes científiques", estaria generant "uns nivells d'emissió de contaminants, especialment dioxines i furans, molt elevats, la qual cosa suposava un greu risc per al medi ambient i la salut de les persones" que habiten en les proximitats de la planta. La planta objecte de la denúncia és un 41% propietat de l'Ajuntament de Barcelona i un 59% de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Segons l'informe que va lliurar el fiscal a la justícia, els responsables de la gestió de l'empresa "haurien estat realitzant i/o tolerant conscientment una sèrie de pràctiques contràries a la normativa ambiental aplicable i que podrien estar suposant un risc greu per a la salut de les persones que viuen en l'entorn" de la incineradora. De fet, la directiva europea d'emissions industrials exigeix que la temperatura dels gasos de combustió a la crema dels residus sigui superior a 850º durant dos segons, com a mínim, mesurats a la paret interior de la cambra de combustió o en un altre punt representatiu autoritzat.