El turisme a Barcelona ha tornat ja a la normalitat prepandèmica, amb els seus pros i els seus contres. La massificació de certes zones i les inquietuds dels diferents tipus de turistes que visiten la capital catalana no passen desapercebudes en el dia a dia de la ciutat. Amb tot, i amb l’afany d’arribar a nous tipus de públic que no només es fixi en atractius com la Rambla o la platja, el consorci Barcelona Turisme ha posat en marxa des d’aquest dimarts mateix el programa 'Barcelona, destí ciència', que promou el turisme científic amb propostes com 7 rutes científiques i 46 centres de recerca i tecnologia.

De fet, des de l’Ajuntament de Barcelona -una de les institucions participants a Barcelona Turisme- es vol impulsar la política de “descentralitzar, desestacionalitzar i diversificar el turisme”, segons paraules del primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, durant la presentació de la nova iniciativa. En aquest sentit, s’han desenvolupat diverses propostes amb els objectius de posar la ciència, la tecnologia i la innovació a l’abast, tant del públic local com el visitant. Per això s’han creat diverses rutes temàtiques i també perfils d’usuaris -familiars, inquiets, estudiants…- que permetran a cada usuari establir els seus objectius preferents a l’hora de visitar la ciutat amb un punt de vista científic i alhora turístic. No tots els espais són visitables per dins. Aquestes són les set rutes proposades:

Ruta de les dones científiques
Aquestes set rutes proposen convertir Barcelona en un destí de turisme científic

Proposta d’itineraris per descobrir la història d'algunes dones científiques que formen part del relat de la ciutat a través de les especialitats en què van destacar, així com les institucions i els espais que van ser clau per al desenvolupament de la seva carrera. Aquesta ruta científica és un homenatge a les dones que van revolucionar el món de la ciència i a cada una se li assigna un espai que la defineix: la farmacèutica i botànica Creu Casas, la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya; la metgessa i doctora en Medicina Dolors Aleu i Riera, la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya; la pedagoga Francesca Bonnemaison i Farriols, la Biblioteca Francesca Bonnemaison; l’astrònoma i matemàtica Maria Assumpció Català i Poch, la Universitat de Barcelona; la botànica Montserrat Garriga Cabrero, el Jardí Botànic Històric; la mestra Rosa Sensat i Vilà, els Jardins de Laribal i la zoòloga Roser Nos Ronchera, el Castell dels Tres Dragons.

universitat de barcelona foto vicente zambrano gonzalez ajbcn
Edifici històric de la Universitat de Barcelona / Vicente Zambrano González - AJBcn
Ruta Vestigis industrials 22@
Aquestes set rutes proposen convertir Barcelona en un destí de turisme científic

Amb la Revolució Industrial del segle XIX i el desenvolupament de la indústria tèxtil, es van construir una gran quantitat de fàbriques al barri del Poblenou, que va passar a ser conegut com ‘el Manchester català’ i el principal barri industrial de Barcelona. Un itinerari per retrocedir en el temps i conèixer els vestigis industrials per contemplar-ne l'arquitectura i descobrir com s'han reinventat a partir dels següents llocs: les antigues fàbriques de Can Ricart i Can Felipa, Ca l'Alier, Ca l'Aranyó, Can Canela, Can Folch, Can Gili Vell, Can Jaumandreu, la fàbrica Macosa i la Torre de les Aigües del Besòs.

centre civic can felipa foto vicente zambrano gonzalez ajbcn
Antiga Fàbrica Can Felipa / Vicente Zambrano González - AJBcn
Ruta Einstein
Aquestes set rutes proposen convertir Barcelona en un destí de turisme científic

Es tracta d’una ruta per seguir els passos del científic Albert Einstein quan aquest va visitar Barcelona entre el 23 i el 28 de febrer de 1923, convidat per l’Institut d’Estudis Catalans, la Mancomunitat de Catalunya i per diverses associacions científiques i empresarials de país. Una estada que va causar una gran expectació i van ser uns dies molt importants per a la ciència a Barcelona. La ruta preveu visitar llocs d’accés públic i altres espais amb un recorregut que inclou el mateix Ajuntament de Barcelona, l’Escola Industrial, l’Estació de França, l’Hotel Ritz, l’Institut d’Estudis Catalans, el Port Vell i la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB).

estacio de franca vestibul foto pepe navarro ajbcn
Vestíbul de l'Estació de França / Pepe Navarro - AJBcn
Ruta Edificis Sostenibles 22@
Aquestes set rutes proposen convertir Barcelona en un destí de turisme científic

Es tracta d’un itinerari pel districte 22@ on es poden veure alguns d'aquests edificis construïts amb mecanismes i materials que afavoreixen l'estalvi energètic i redueixen l'impacte ambiental. S’inclouen els següents edificis: Banc de Sang i Teixits, Ca l'Alier, Centre Internacional de Negocis de Catalunya (CINC), Centre Tecnològic Leitat, Edifici del Grupo RBA Editores, Eix Comercial Glòries, Media TIC, Museu del Disseny de Barcelona i Platinum@BCN. Aquests edificis han estat construïts seguint els criteris d'eficiència i sostenibilitat: climatització, respecte per l'entorn, estalvi energètic, aprofitament de la llum natural i de l'aigua de la pluja, gestió de residus i altres tecnologies innovadores.

edifici media tic foto pepe navarro ajbcn
Edifici Media TIC / Pepe Navarro - AJBcn
Ruta Barcelona tecnològica 22@
Aquestes set rutes proposen convertir Barcelona en un destí de turisme científic

Un recorregut pels edificis més destacats relacionats amb la ciència i la tecnologia. En aquest districte hi conviuen les empreses més tecnològiques amb els comerços tradicionals del barri. Aquesta ruta proposa veure el contrast de la vella amb la nova economia, una activitat econòmica centrada en les tecnologies de la informació i la comunicació, les tecnologies mèdiques, els media, l'energia i el disseny. L’itinerari passa per Ca l'Alier, Centre Internacional de Negocis de Catalunya (CINC), Centre Tecnològic Leitat, Media TIC, Oficines INDRA, Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), Torre Diagonal 00 i T-Systems. La ruta combina turisme i tecnologia en un passeig de cinc quilòmetres.

edifici indra antonio lajjusticia bueno ajbcn
Edifici INDRA / Antonio Lajusticia Bueno - AJBcn
Ruta de la Innovació 22@
Aquestes set rutes proposen convertir Barcelona en un destí de turisme científic

Un viatge per la Barcelona de la innovació amb aquesta ruta pel districte 22@ i els seus edificis intel·ligents que esdevé una mostra de l’arquitectura d'avantguarda, en amplis carrers equipats amb els serveis més avançats, zones verdes, centres de formació, empreses tecnològiques i edificis innovadors i sostenibles. La proposta és fer un recorregut que passi pels edificis de BeTeVé, Ca l'Aranyó, Centre de Convencions Internacional de Barcelona - CCIB, Centre Internacional de Negocis de Catalunya (CINC), Gas Natural, Media TIC, Oficines INDRA, Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Parc Barcelona Media, Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), Plaça de les Glòries, Radio Nacional de España, Torre Diagonal 00, Torre Glòries i T-Systems.

torre glories vicente zambrano gonzalez ajbcn
Torre Glòries / Vicente Zambrano González - AJBcn
Ruta de la llum
Aquestes set rutes proposen convertir Barcelona en un destí de turisme científic

Aquesta ruta ofereix un conjunt de propostes per recórrer de dia o de nit per gaudir de l'observació i l'estudi del sol i conèixer la història de la primera central elèctrica d'Espanya, la Societat General d’Energia i com aquesta va canviar la vida a la ciutat. Proposa conèixer els següents punts: CosmoCaixa, Daguerreotip de la RACAB, Font Màgica, Monument a Pearson, Observatori Fabra, Tres Xemeneies de Barcelona, Torre del Rellotge i Torre Glòries, tot plegat per mostrar Barcelona com una ciutat lluminosa i carregada d'energia es va convertir en un motor de canvi industrial important gràcies a l'electricitat. La llum també pot ser un reclam turístic i permet fer originals rutes nocturnes.

font magica antonio lajusticia bueno ajbcn
Font Màgica de Montjuïc / Antonio Lajusticia Bueno - AJBcn