Tal dia com avui de l’any 1923, fa 98 anys, el científic i Premi Nobel de Física (1921) Albert Einstein i la seva esposa Elsa Loewenthal arribaven a Barcelona en visita oficial, convidats per l’Institut d’Estudis Catalans, la Mancomunitat de Catalunya i per diverses associacions científiques i empresarials de país. La visita dels Einstein i el cicle de conferències que el científic va pronunciar a Barcelona havien estat negociades dos anys abans (1921) pel catedràtic de Física i d’Automobilística Esteve Terrades Illa, professor de la Universitat de Barcelona, de l’Escola del Treball i membre de l’Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.

Durant l'estada a Catalunya (23 al 28 de febrer de 1923), els Einstein van efectuar diverses visites. A la capital catalana van visitar el Palau de la Diputació (actual Palau de la Generalitat i, en aquell moment, seu de la Mancomunitat de Catalunya), la Casa Consistorial (l’ajuntament), l’Escola del Mar, l’Escola Industrial i la Reial Acadèmia de Ciències i Arts. Durant aquells dies, també van visitar el monestir de Poblet (en aquell moment en ple procés de restauració), la vila de l’Espluga de Francolí i el conjunt de les esglésies romàniques de la ciutat de Terrassa. El professor Esteve Terradas va ser qui va fer de cicerone del matrimoni Einstein.

També el matrimoni Einstein es va entrevistar amb les personalitats més rellevants de la món polític, cultural i econòmic català de l’època. El programa de visites i conferències d’Albert Einstein, que ha recuperat i publicat la revista contemporània Quark (de la Universitat de Barcelona), revela que el científic alemany es va entrevistar, entre altres, amb Josep Puig i Cadafalch, president de la Mancomunitat de Catalunya (de la Lliga Regionalista); amb Rafael Campalans, secretari general d’Ensenyaments Tècnics i Professionals (i, poc després, fundador de la Unió Socialista de Catalunya, que s’havia escindit del PSOE) i amb Ángel Pestaña, dirigent sindical de la CNT.