La intenció del govern municipal de Barcelona de destituir el director de Serveis d'Arquitectura Urbana i Patrimoni de l'Ajuntament, l'arquitecte Marc Aureli Santos, coneguda aquest dijous, ha provocat la reacció d’una cinquantena de persones relacionades amb el món de l'arquitectura, entre les quals el degà del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (COAC), Guim Costa, o la presidenta de la demarcació de Barcelona de l'entitat, Sandra Bestraten. En una carta adreçada a l'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, demanen que es reconsideri la destitució, al mateix temps que recorden que Santos és funcionari de l'administració pública barcelonina des de fa 35 anys i subratllen que en aquest temps ha mantingut una tasca "impecable" al capdavant d'una direcció "tan sensible".

Per això mateix, els signants de la missiva destaquen el "criteri" com a arquitecte de Santos, la "professionalitat en tot moment" i la "predisposició per afrontar els reptes de Barcelona, sempre des de la conciliació i el diàleg entre tots els agents". Alhora reclamen que es tingui en compte aquesta valoració no només al capdavant de la Direcció de Serveis d'Arquitectura Urbana i Patrimoni, sinó també al districte de Ciutat Vella, a l'Agencia de Paisatge Urbà, a l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i a l'antiga empresa pública Barcelona Gestió Urbanística (Bagursa), espais “on ha demostrat el seu compromís amb l’arquitectura i la intervenció i protecció del patrimoni de la nostra ciutat”.

Destitució confirmada

El mateix Ajuntament ha confirmat la destitució, segons ha avançat el diari Ara, citant fonts municipals que justifiquen la decisió perquè la feina que desenvolupa Santos correspon a l'arquitecte en cap municipal, Xavier Matilla. El mateix diari citat es fa ressò de declaracions de la segona tinent d'alcaldia, Janet Sanz, on assegura que tot plegat es tracta d’una “reorganització interna” i que en tot cas, Santos “es quedarà a l’estructura de l’Ajuntament”, un fet immutable donada la seva condició de funcionari municipal, però que des de l’ajuntament es defensa perquè es tracta d’una persona “que coneix molt bé el patrimoni”.

A banda de les queixes per la destitució, el col·lectiu d'arquitectes també expressa la seva "inquietud" davant les notícies "no oficials" que els arriben sobre "possibles canvis" a la Fundació Mies Van Der Rohe, un "espai de consens i acollida" per al sector. Per això reclamen que es mantingui la "bona tasca" de la directora de la institució, l'arquitecta Anna Ramos. A més, els arquitectes que firmen la carta respecten que la Tinència d'Alcaldia vulgui fer canvis en l'estructura interna de les àrees corresponents si "reforcen les polítiques públiques que es volen promoure des del govern", però alhora es mostren preocupats perquè es pugui apartar del càrrec "de forma poc motivada i de manera injusta" les persones "que més estan contribuint actualment a reforçar la col·laboració entre els agents administratius i els professionals i socials, i que treballen per a la qualitat arquitectònica" a Barcelona.

Per tot plegat, i tot alertant que la capitalitat mundial d'arquitectura que Barcelona exercirà el 2026 "no pot prescindir" de persones com Marc Aureli Santos o Anna Ramos, els arquitectes demanen "que sigui reconsiderada aquesta intenció del seu cessament que tanta sorpresa i desencís i consternació" els ha causat.