La celebració el dimecres, 19 de juny del Fórmula 1 Barcelona Fan Festival, convertirà el centre de Barcelona en un punt complicat per a fer qualsevol desplaçament, fins i tot a peu. La presència dels bòlids al passeig de Gràcia comportarà el tancament d’aquesta important via i els carrers transversals durant bona part del dia 19, i en alguns casos, també a la tarda del dia 18. Aquestes afectacions comportaran talls de trànsit, desviaments de línies d’autobús i restriccions fins i tot al pas dels vianants, i a tot això cal sumar una mobilització convocada per un centenar d’entitats que tallarà el carrer Aragó la tarda del dia 19, sense oblidar que el dia abans hi haurà una mobilització de taxis que també ocuparà el mateix espai del centre de la ciutat. 

En aquest context, l’Ajuntament de Barcelona ha preparat un pla de mobilitat específic que, a diferència d’altres actuacions en aquest àmbit, des de la Mercè fins a Sant Jordi, inclourà també restriccions per als vianants. Segons ha informat el consistori, a partir del dimarts 18 de juny començaran els primers talls de carrers i el dimecres 19 de juny es produiran les principals restriccions de pas segons el següent pla:

Afectacions al vehicle privat

Des del dimarts 18 de juny a les 16:00 hores i fins al dijous 20 de juny a les 6:00 hores els vehicles no podran circular per l’àmbit més proper a la plaça de Catalunya, que inclou les vies següents:

  • Ronda Sant Pere i ronda de la Universitat (entre Pau Claris i Rambla Catalunya)
  • Plaça de Catalunya (banda Besòs i calçada muntanya)
  • Passeig de Gràcia (entre plaça de Catalunya i la Gran Via)
  • Carrer de Casp (entre el passeig de Gràcia i Pau Claris)
tall ciruclacio formula 1 ajbcn

La Guàrdia Urbana efectuarà els desviaments de trànsit corresponents, que aniran variant en funció de l’afluència. Els vehicles que circulin per la Ronda Sant Pere en direcció a la plaça d’Urquinaona es desviaran per Roger de Llúria o Pau Claris; els que circulin per plaça Catalunya en sentit muntanya hauran d’agafar el carrer Fontanella; i, finalment, el trànsit que baixi en sentit mar pel passeig de Gràcia haurà de desviar-se per la Gran Via.

A partir de les 22:00 hores del mateix dimarts i fins al dijous 20 de juny a les 6:00 hores, a les restriccions ja implantades s’afegirà un nou tall de circulació:

  • Passeig de Gràcia, entre la Gran Via i el carrer Aragó, sense afectar les transversals.
  • El principal itinerari alternatiu de pujada serà Roger de Llúria i el trànsit que baixi pel passeig de Gràcia quedarà desviat a l’altura del carrer d’Aragó.

El 19 de juny, dia de l’exhibició, serà la jornada amb major afectació a la mobilitat i és quan es produiran els principals talls de trànsit a la zona centre, que se sumaran als que ja estaven en marxa des del dia anterior. Les noves restriccions a la circulació s’implantaran el dimecres a partir de les 11:00 hores i estaran operatives fins a les 23:00 hores del mateix dia. A aquesta hora es tallaran tres vies transversals que travessen el passeig de Gràcia:

  • Gran Via de les Corts Catalanes (entre Rambla Catalunya i Pau Claris)
  • Carrer Diputació (entre Rambla Catalunya i Pau Claris)
  • Carrer de Consell de Cent (entre Rambla Catalunya i Pau Claris)
tall circulacio formula 1 ajbcn

Igual que el dia anterior la Guàrdia Urbana efectuarà els desviaments corresponents, en funció de l’afluència. Les principals recomanacions per aquelles persones que es desplacin en vehicle privat són evitar agafar la Gran Via des de la plaça d’Espanya i buscar vies alternatives en direcció Llobregat-Besòs. En el cas de seguir per la Gran Via els desviaments es faran pel carrer del Comte d’Urgell i el carrer d’Aribau. En direcció Besòs-Llobregat, es recomana no circular ni per la Ronda Sant Pere ni pel carrer de la Diputació en l’àmbit central de la ciutat i buscar altres vies alternatives. En el cas de seguir circulant per aquests carrers els desviaments estaran implantats al carrer de Roger de Llúria i al carrer de Pau Claris. El carrer del Consell de Cent restarà tallat a Balmes i els vehicles s’hauran de desviar per aquesta via en sentit mar.

Afectacions al transport públic

Aquestes restriccions de trànsit també comportaran afectacions sobre les línies d’autobús que circulen per aquest àmbit, que hauran de variar el seu recorregut. A partir del dimarts 18 de juny a les 16:00 hores quedaran afectades les línies següents de TMB: D50-H16-V15-19-22-24-52-54-55-67. El servei es desviarà per itineraris alternatius. El dimecres 19 de juny a partir de les 11:00 hores a les línies afectades del dia anterior s’hi sumaran tres línies més:  l’H12, la X1 i la 7 que passaran  a desviar-se per recorreguts alternatius. Les línies d’autobús nocturnes, metropolitanes i interurbanes també veuran afectat el seu recorregut en la zona central de la ciutat, el 18 i el 19 de juny. Totes les línies d’autobús recuperaran el seu itinerari habitual a partir de dijous 20 de juny a les 6:00 hores. Pel que fa al metro, funcionarà amb normalitat durant tota la jornada de l’exhibició. TMB disposarà de personal per regular el flux de passatge a les estacions, en funció de l’afluència d’usuaris.

Afectacions als vianants

El dimecres 19 de juny, a partir de les 15:00 hores, els vianants no podran travessar el passeig de Gràcia entre la plaça de Catalunya i el carrer d’Aragó. Aquelles persones que necessitin desplaçar-se en direcció Llobregat-Besòs i a la inversa hauran d’anar a buscar la vorera mar de la Ronda Sant Pere o bé pujar fins a la vorera muntanya del carrer d’Aragó. A partir de les 20:00 hores, i de manera gradual, començaran a retirar-se les restriccions de pas als vianants.

Afectacions a aparcaments i distribució urbana de mercaderies

El dimecres 19 de juny es permetrà el pas de vehicles que hagin d’entrar a aparcaments de la zona o arribar fins als hotels fins a les 15:00 hores, moment en el qual ja no es podrà tornar a accedir fins a les 23:00 hores. En el cas de la distribució urbana de mercaderies, els vehicles de repartiment també podran seguir entrant a l’àmbit de l’exhibició fins a les 15:00 hores. Posteriorment, l’accés quedarà tallat fins a les 23:00 hores. A partir de les 15:00 hores les bicicletes i els vehicles de mobilitat personal tampoc podran circular pel passeig de Gràcia fins a les 23:00 hores.

Una concentració de protesta tallarà el carrer Aragó a l’altura de Balmes

Com a acte de protesta per l’exhibició de Fórmula 1, un centenar d’entitats veïnals, socials i ecologistes han convocat una concentració el mateix dimecres a dos quarts de sis de la tarda a la cruïlla dels carrers Balmes i Aragó, sota el lema 'Fora Fórmula Fum' per alçar la veu contra “un model de ciutat que prioritza els macroesdeveniments”. En roda de premsa aquest dijous al matí, representants de les entitats convocants, entre les quals Eixample Respira, Bicibus Eixample, l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample i la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), han retret a l’Ajuntament una inversió “d’un milió d’euros” per acollir aquest esdeveniment. 

Entre les queixes de les entitats figura la contaminació, com a “problema gravíssim de salut pública”, i la “promoció de macroesdeveniments com la Fórmula 1 i la Copa América, que promouen un model econòmic contrari al benestar de la ciutat”. La convocatòria inclou el tall del carrer Aragó, precisament un vial que l’Ajuntament pretenia que no resultés afectat per l’exhibició automobilística, fet que afegirà un punt més de complicació a la jornada. A més, cal tenir en compte que el sector del taxi ha convocat una jornada de parada del servei pel dia 18, amb concentracions de vehicles a la Gran Via i el passeig de Gràcia, cosa que podria afectar, si més no, els treballs preliminars per a la implantació del dispositiu de seguretat i mobilitat previst. Cal tenir present, així mateix, que el Síndic de Greuges de Barcelona també ha criticat la celebració de l'exhibició de Fórmula 1 al centre de la ciutat.

Davant tota aquesta situació, la Guàrdia Urbana recomana preveure els trajectes a efectuar i planificar els recorreguts atenent les afectacions anunciades,. Així, mateix, l’intendent major de la divisió de coordinació de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Josep Jordi Guerrero, ha anunciat que “el dispositiu de seguretat s’adaptarà en cas que hi hagi algun tipus de protesta”, tenint en compte, que a més de l’aturada de taxis el dia anterior i la protesta de les entitats veïnals i socials, a la plaça Catalunya, on també es faran actes de la Fórmula 1, hi ha concentracions proPalestina.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!