Cap irregularitat. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica i del districte de Gràcia, Eloi Badia (Barcelona en Comú), ha declarat aquest divendres com a investigat per un delicte de prevaricació i de malversació de fons, denunciat per una comunitat de propietaris de Gràcia per la “cessió a dit” d’un local del barri a una associació de joves. Badia ha assegurat al titular del jutjat d’instrucció 27 de Barcelona, Francesc Paulí, que aquesta cessió directa i sense concurrència pública ha seguit el procediment legal que es realitza des de l’Ajuntament amb entitats sense ànim de lucre i que demostrin un projecte social, segons fonts judicials. Ha detallat, que actualment l’Ajuntament de Barcelona té cedits 210 locals de forma directa en convenis amb entitats de diferents barris de Barcelona i 341 de locals, titularitat del Patronat Municipal de l’Habitatge, com el de Gràcia.

A més de Badia, també han declarat com a investigats quatre gerents i exgerents del districte de Gràcia i del patronat. Les defenses de tots ells, exercida pels penalistes Àlex Solà i Olga Tubau, han avançat que davant la manca de fets delictius, aviat demanaran al magistrat l’arxivament de la causa, de la qual ja han declarat els veïns com a testimonis. Aquesta és la tercera causa oberta als jutjats contra el govern d’Ada Colau per suposadament afavorir a entitats afins. Una d’elles ja va ser arxivada.

Querella per la inacció

En la querella, la comunitat de propietaris del carrer Torrent de l’Olla, 203 exposa que el  21 de setembre de 2017 l’Ajuntament de Barcelona va cedir el local situat en aquest mateix carrer, amb accés principal pel carrer Nil Fabra, que era una antiga comissaria de la policia espanyola i propietat del Patronat Municipal de l’Habitatge, a l’Associació de Joves de Gràcia. El local ja estava ocupat per joves de l'històric Casal Popular Tres Lliris. Precisa que es va fer un conveni de cessió, però sense concurs públic, i que l’Ajuntament no els cobra cap lloguer. També asseguren que contínuament fan festes “inclús amb la pandèmia de la Covid-19”, i creen "problemes amb els veïns", i que contínuament han de trucar a la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Noves condicions per evitar sorolls

En la declaració d’avui al jutjat, Badia ha explicat al jutjat que no cal el concurs públic en aquest tipus de cessions si són entitats sense ànim de lucre i tenen un projecte, el qual es revisa que es compleixi els requisits i que, al final, és la comissió de govern del consistori qui aprova la cessió d’aquests locals. Es detalla que, a més, els serveis d’aigua i llum són pagats pel consistori.  Des de la defensa del consistori també s’ha detallat que davant les queixes dels veïns, en la renovació del conveni amb els joves, el 2021, se’ls va posar noves condicions, com ara no superar un nivell de soroll a l’interior del local. L’associació de joves no ho va acceptar, i es va precintar el local i després un altre grup de joves va presentar un nou projecte, que va passar els filtres administratius, i el febrer de 2022 se’ls va concedir el local amb aquestes condicions d’evitar excés de soroll.

Pel que fa a la inacció de l'Ajuntament denunciada per la comunitat de propietaris per resoldre el problema dels sorolls, la fiscalia ja va investigar aquest extrem i va tancar el cas en comprovar que hi havia mediació. La defensa del consistori detalla que en quatre anys s’han acumulat 172 denúncies a la guàrdia Urbana, però referents sorolls a l’interior del local, només en consten 17 i a l’exterior una desena. No amaguen que es van haver de fer correccions a l’interior en superar-se els decibels permesos. No consta cap actuació dels Mossos d’Esquadra a l’interior del local, però sí als voltants d’aquesta antiga comissaria, on hi ha bars i terrasses.

Paral·lelament a aquesta causa, Eloi Badia també ha estat denunciat pel suposat funcionament irregular de la incineradora del Besòs.