Un element bàsic per a definir la identitat de la ciutat de Barcelona és l’existència dels mercats municipals, cada un amb la seva singularitat. En aquest Barcelona Exprés ens fixem en el de Sant Antoni, un dels més monumentals i alhora dels més populars de la ciutat que, a més, té una bona col·lecció de detalls per explicar.
El Mercat de Sant Antoni es va construir entre 1879 i 1882 i és un gran exemple de l’arquitectura del ferro, molt de moda a finals del segle XIX. Per a la seva construcció, l’arquitecte Antoni Rovira i Trias es va fixar en el mercat de les Halles de París i en el mercat del Born, just acabat de construir per la mateixa època.
🍽️ El Mercat de Sant Antoni al plat: aquest és el gust de la cuina de proximitat
La primera curiositat d’aquest mercat és el seu emplaçament, una illa de l’Eixample situada just on hi havia el portal de Sant Antoni, la porta més important de la ciutat emmurallada, ja que per aquí s’entrava a Barcelona des de l’interior de la península i acabava el camí procedent de Lleida i l’Aragó. Part del baluard va ser recuperat en la llarga rehabilitació integral, que es va allargar entre 2009 i 2018.
Sant Antoni és un triple mercat: les parades d’alimentació i producte fresc; les parades dels encants, i el mercat dominical
Una segona curiositat és la singularitat de l’edifici, organitzat en quatre braços amb els frontals encaixats en els xamfrans i relligats per un bloc central. Tot el conjunt és una obra mestra del treball en ferro colat i on hi ha mil detalls modernistes amb els quals gaudir, des de la decoració en colors grana i crema fins als escuts de la ciutat que presideixen cada braç.
🤣 Una llegenda urbana que fa riure: els bancs amb calefacció del passeig de Gràcia
🏊🏼♀️ La grada del Poblenou, un llegat històric en estat deplorable
Una tercera curiositat és que Sant Antoni és, de fet, un triple mercat, ja que a la zona més convencional de parades d’alimentació i producte fresc, que són l’ànima del mercat, cal sumar-hi les parades dels encants, una sèrie de botigues de venda de tota mena de productes tèxtils que actualment estan integrades dins el mateix edifici i, el mercat dominical, situat als porxos exteriors i especialitzat en llibre d’ocasió, però on també es poden aconseguir tota mena de materials de col·leccionista, en especial, cromos.
I la quarta curiositat és que en aquest mercat s’hi pot menjar la mar de bé, tal com ens explica des de La Gourmeteria la nostra companya Menja amb Gust. Per llepar-nos els dits!