El propietari de l’Hotel Cortes de Barcelona ha presentat una querella pels delictes d’odi, detenció il·legal i danys per la protesta que es va concentrar davant i al vestíbul l’edifici, situat al número 25 del carrer Santa Anna, el 21 d’octubre, amb el lema 'Parem el genocidi Gaza'. La querella -en la qual s'especifica que el propietari és de nacionalitat holandesa i religió jueva- es dirigeix contra totes les entitats que van convocar la manifestació per reclamar que s’aturin els atacs d’Israel a Gaza, i inclou la Comunitat Palestina de Catalunya i una "coalició" d’entitats agrupades amb el lema Prou Complicitat. El jutge de Barcelona, a qui recaigui la querella, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, haurà de resoldre si l’admet a tràmit i les proves que se sol·liciten.

Paral·lelament a la via penal, el propietari de l’hotel també ha presentat una queixa administrativa a l’Organisme de Protecció i Promoció de la Igualtat de Tracte i No discriminació de la Generalitat perquè multi a les entitats per ser autores d’un delicte d’odi. La comunitat jueva a Barcelona ja va denunciar que la protesta davant de l'hotel era un acte d'antisemitisme", i assenyalar persones pel seu origen, un delicte d'odi.

Les entitats denunciades són les mateixes en la via administrativa i en la penal: la Comunitat Palestina de Catalunya; BDS Cataluya; Junts, Associació Catalana de Jueus i Palestins; NOVACT, SUDS, Internacionalisme, Solidaritat i Feminisme; Servei Civil Internacional de Cataluya; Dones x Dones; Brigadas Internacionales Unadikum; Pallassos en Rebel·lia, Nexes, FundiPau (Fundació per la Pau); La Recolectiva;  Brigades Hurya,  Crida LGBTI;  Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC); Lluita Internacionalista; els sindicats CCOO, UGT, Ustec, i el partit Barcelona en Comú.

L’ocupació de l’hotel

En la querella, s’explica que abans de la manifestació “un centenar de manifestants van ocupar durant una hora l’hotel”, i van entrar a la recepció, on la responsable, una dona italiana, estava atenent uns clients, i els va demanar que marxessin fora al carrer a fer la protesta, i no ho van fer.

Hi afegeix que a la manifestació  central “hi van anar representants de partits polítics, entitats veïnals i moltes famílies àrabs que resideixen a la ciutat i que duien pancartes que deien: Qui anava a dir que els descendents de l’holocaust provocarien un genocidi’ o ‘Israel assassina i Europa patrocina’”.

 A  l'hotel, precisa que el grup de manifestants “sota les ordres d’un suposat advocat que no es va identificar davant del personal de l’hotel” van cobrir d’adhesius tot el vestíbul de l’hotel i van causar danys, pendents d’avaluar.  I una noia els va dir; “Anem a fer una manifestació pacífica a favor de Palestina. Sabem que l’amo de l’hotel és israelià”. I un grup de persones va desplegar la pancarta que “bloquejava la porta d’entrada”. Se sosté que altres persones van penjar dues banderes palestines al balcó de l'edifici. I al final, van ser desallotjats per la policia.

Imatges aportades

La noia i altres persones que van protagonitzar la protesta han estat identificats amb imatges de les càmeres que hi havia a l’interior de l’hotel i s'han incorporat a la querella. També a una manifestant que va increpar a uns hostes que eren de Costa Rica, i volien accedir a l’hotel.  Els vídeos detallen que l'acció a l'interior de l'hotel va durar uns 40 minuts.

L'advocat de l'empresari conclou que totes aquestes accions encaixen en els delictes d'odi (antisemitisme), detenció il·legal i danys, i demana que s'investiguin. A més de destacar la importància de certes entitats com els sindicats, malgrat que no se'ls atribueix cap acció directa, més que haver anat a la manifestació general convocada a Barcelona.