L’Ajuntament de Barcelona vol evitar que la revetlla de Sant Joan s’allargui més enllà de l’imprescindible, i es vol estalviar les protestes dels usuaris de les platges en horari diürn, que no tenen per què trobar-se la sorra plena de restes de la festa de la nit i matinada anterior. Amb aquest motiu i en un entorn on les queixes veïnals creixen a causa de les molèsties que provoquen les aglomeracions, com ara el soroll nocturn, el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, ha avançat que el divendres 24 de juny a les 5 de la matinada, les platges barcelonines seran desallotjades.

Tot i que s’espera que a principis de la setmana vinent el consistori doni més detalls sobre l’operatiu de seguretat, l’atenció se centra ja en el front marítim, lloc habitual de celebració de la revetlla que acostuma a cloure’s amb la sortida del sol. Enguany però, potser només haurà començat a clarejar que les platges seran desallotjades per donar pas als serveis de neteja. A més, està previst que les guinguetes de la platja tanquin enguany a dos quarts de quatre, amb la intenció que estiguin del tot recollits a les 4 de la matinada. Aquest horari ha estat rebut amb insatisfacció per part dels restauradors, que recorden que en època prepandèmica podien estar oberts fins a les 5 de la matinada. 

Malgrat les queixes, Collboni ha assegurat, en declaracions a La2 que calia fer “una crida a la responsabilitat”, ja que la nit de Sant Joan, “és la nit de l’any que tenim més gent al carrer”. En aquest sentit, Collboni ha calculat que la previsió del consistori és que fins a 60.000 persones celebrin la revetlla a les platges, una xifra similar a la del 2019, abans de la pandèmia. Cal recordar que el 2020 la revetlla va ser suspesa i que el 2021 es van aplegar unes 25.000 persones a les platges barcelonines enmig d’una polèmica pel fet que cada municipi va decidir si obria o no les platges i moltes de localitats metropolitanes van quedar tancades. A més, es va implementar un dispositiu per evitar que els assistents a la revetlla travessessin els carrers de la Barceloneta per accedir a les platges.

Apujar les multes per consumir alcohol 

A banda d’aquestes disposicions, Collboni ha assenyalat també la seva intenció de promoure un enduriment de l’ordenança de civisme com a mesura per frenar els ‘botellons’. En la mateixa entrevista a La2 ha plantejat apujar de 100 a 1.000 euros la multa per consumir alcohol a la via pública, perquè es tracten de "pràctiques incompatibles amb la convivència”.

D'altra banda, Collboni ha tornat a descartar que el ministre de Cultura, Miquel Iceta, sigui candidat a l'alcaldia pel PSC al seu lloc, i ha assegurat que no acceptaria una proposta del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per fer un pas al costat com a alcaldable : "No vull ser ministre ni conseller, vull ser alcalde". Ha sostingut que el seu cas és diferent del del primer secretari del PSC, Salvador Illa, que va deixar el Ministeri de Sanitat per ser candidat a la Generalitat: “Hi ha una gran diferència. Iceta, que era el candidat, va prendre la decisió de cedir el testimoni a una altra persona. Jo això no ho faré".