El Rec Comtal, la séquia mil·lenària que portava aigua a Barcelona des dels aqüífers del Besòs a Montcada i Reixac, forma part del llegat patrimonial de tots dos municipis, on encara es conserva en funcionament part del traçat entre els barris de Can Sant Joan (Montcada i Reixac) i Vallbona (districte de Nou Barris de Barcelona), mentre que al llarg de tot el recorregut fins al mar, ja a Ciutat Vella, queden diversos vestigis patrimonials. Per tal de mantenir, protegir i reivindicar aquest llegat, la Taula Comunitària del Rec Comtal ha presentat un pla de treball amb un seguit d’accions que per “defensar la recuperació, protecció i divulgació dels seus 12 km, per tal que es converteixi en un motor de millora de la qualitat de vida dels barris”.

En un comunicat donat a conèixer aquest dilluns, més de quinze entitats aplegades en la Taula Comunitària promouen que l’administració pública protegeixi el traçat, tant la part encara en ús com les restes patrimonials a partir de les següents demandes:

  • L’aplicació del projecte Agrovallbona aprovat en la legislatura passada. I de manera urgent la protecció i el canvi de qualificació de l’horta de La Ponderosa per desenvolupar i que s’eviti el pla per construir dos mil pisos.
  • La realització de l’obra en el tram del Rec Comtal entre Vallbona i Trinitat Vella on l’Ajuntament de Barcelona ha acordat transferir 2,9 milions d’euros (Fons europeus) al Consorci del Besòs perquè faci les obres de recuperació.  
  • Mantenir el cabal suficient del Rec Comtal per mantenir la seva flora i fauna i que la intervenció de l’ACA dins del pla de sequera no suposi la pèrdua del patrimoni.
  • El soterrament de la línia de tren R2 en els barris afectats permeti connectar la vida del barri amb el Rec i amb el Besòs i, alhora evitar que la seva llosa sigui una avinguda per la qual passi trànsit rodat com autobusos.
  • La gestió dels itineraris, rutes i qualsevol altre tipus d’acció al voltant del Rec Comtal des d’un marc públic-comunitari amb entitats arrelades al territori i amb un model de gestió comunitària i vinculat a l’economia social i solidària. No des d’empreses privades amb lògiques extractivistes.
  • L’estabilització del projecte el Rec es mou! entre Montcada Can Sant Joan i Vallbona. Mantenint i enfortint el seu model de gestió comunitària.
  • La realització de l’obra de recuperació i senyalització del Rec Comtal en l’interior del barri de la Trinitat Vella. Integrat dins del parc arqueològic de Can Oller amb la restauració i tram del Rec amb aigua. Inclou la vegetació a la zona Via Barcino i senyalitzar el pont de Torrent Parera, la Roca Foradada, el pont de la Porta de Ferro i la font del Niño.
  • Realitzar el Centre d’Interpretació del Rec Comtal i de la Història de Sant Andreu a les cases del Carrer del Pont de Sant Andreu de Palomar.
  • Recuperació del Rec Comtal en els diferents punts del districte de Sant Martí amb especial atenció al camí fondal de Sant Martí. Torre del fang, parc de Sant Martí, fins al pont elevat entre església i la rectoria.

En definitiva, la Taula Comunitària del Rec Comtal demana dotar de pressupost i posar en marxa el Pla Director del Rec Comtal i difondre-ho a tota la ciutadania. Aquesta plataforma està formada per una diversitat d’entitats de tots els districtes per on passa i passava el Rec Comtal i està conformada per AVV Montcada Can Sant Joan; Associació La Horda; Associació La Perifèrica; Observatori Medi Ambient de Montcada i Reixac; Escola Ciutat Comtal de Vallbona; Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris; Associació el Torrent de Zona Nord; Taula Oberta de Trinitat Nova; Associació per a la Recerca i Difusió de la Memòria Històrica de Trinitat Vella; Centre d’Estudis Ignasi Iglèsias de Sant Andreu del Palomar; Federació d’Entitats del Clot Camp de l’Arpa; Centre d’Estudis Sant Martí de Provençals; Apropat; Societat d’Estudis La Verneda Sant Martí; Taller Història de la Barceloneta; Escola de l’IGOP (UAB), i Fundació Solidaritat UB.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!