El projecte de crear una nova ruta turística verda apte per a vianants i ciclistes a l’entorn del Rec Comtal que enllaçarà els barris barcelonins de Vallbona (Nou Barris) i Trinitat Vella (Sant Andreu) que va anunciar l’Ajuntament de Barcelona la setmana passada ha topat amb l’oposició dels veïns de Can Sant Joan, el barri limítrof de Montcada i Reixac i on se situa, precisament, la mina d’aigua d’on neix el Rec Comtal. Un comunicat de l’Agrupació de Veïnes i Veïns de Montcada Can Sant Joan ha marcat distàncies amb el projecte barceloní i ha reclamat que els projectes que s’efectuïn tinguin un caire més ciutadà i no enfocat al turisme.

En aquest sentit, aquesta agrupació veïnal valora positivament que “es recuperi i dignifiqui el Rec Comtal entre la Trinitat Vella i Vallbona”, per afegir que caldria fer aquesta tasca de recuperació en els dotze quilòmetres d’aquesta canalització medieval que arribava fins al mar, però apunten que “la recuperació que es faci al barri de Vallbona afecta directament les dinàmiques socials i econòmiques de Can Sant Joan”, ja que en molts casos pels veïns del barri barceloní els és més fàcil desplaçar-se a Montcada que no a la resta de Barcelona. Així mateix, també proclamen la necessitat “d’activar el Pla Director del Rec Comtal, dotar-lo del pressupost necessari” per “recuperar la séquia al voltant de lògiques comunitàries, educatives, culturals, històriques i mediambientals”.

Ara bé, els veïns de Montcada s’oposen al fet que “el principal motiu per a la millora del Rec Comtal sigui la descentralització turística”. “Ens preocupa que la recuperació d’aquest patrimoni quedi vinculada a lògiques de gestió extractivista que situen el benefici econòmic d’uns pocs per damunt de les necessitats dels barris i del veïnat que l’habita”, continua el comunicat, que defensa la necessitat de treballar a construir un “projecte comunitari al voltant del Rec Comtal”, partint de la base que “les accions que es portin a terme al voltant de la dignificació, recuperació i difusió del Rec Comtal han d’estar vinculades a lògiques públic-comunitàries, que se situïn en un model de gestió comunitària arrelada al territori i en un marc d’economia social i solidària”. Per això reclamen que “les accions surtin des del barri i reverteixin en el barri”.

Inversió de 2,9 milions d’euros

La reacció veïnal arriba després que l’Ajuntament de Barcelona anunciés una inversió de 2,9 milions d’euros provinents del fons Next Generation de la Unió Europea (UE) per a la construcció d’aquesta nova ruta turística, que inclourà la restauració ambiental de les riberes de la séquia i la reintroducció d’espècies autòctones i que a banda del camí apte per a vianants i bicicletes també comptarà amb una exposició sobre la història de l’aigua i la ciutat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!