Els barris del Clot i del Camp de l’Arpa del Clot, al districte de Sant Martí de Barcelona, formen un teixit continu seccionat, això sí, per l’avinguda Meridiana. Es tracta d’un tramat urbà que trenca amb el pla Cerdà i que preserva una identitat i idiosincràsia tradicional del que històricament va ser un dels nuclis principals del disseminat municipi de Sant Martí de Provençals. Ara bé, els dos barris han viscut les darreres dècades amb l’amenaça d’una sèrie d’afectacions previstes al Pla General Metropolità del 1976 que posaven en risc el manteniment del patrimoni. Un exemple històric és el del carrer Aragó entre Dos de Maig i Meridiana -al barri del Camp de l’Arpa del Clot- on la previsió de l’eixamplament del carrer ha provocat un paisatge d’edificis mal alineats. Ara el govern municipal ha enllestit una modificació del PGM (MPGM) que suposarà un pas històric en la preservació patrimonial i, alhora, promourà equipaments i equipatge protegit

Edificis i conjunts que es desafectaran meridiana 99 / Foto: Carlos Baglietto
Edifici situat a l'avinguda Meridiana, 99-101, que passarà a una protecció de nivell C, com a Bé d'Interès Urbanístic / Foto: Carlos Baglietto
Edificis i conjunts que es desafectaran carrer biscaia 311 / Foto: Carlos Baglietto
Edifici situat al carrer de Biscaia, 311, que també comptarà amb la protecció de nivell C / Foto: Carlos Baglietto

“És una demanda històrica al districte de Sant Martí i de dos grans barris històrics i tradicionals que permetrà que preservin la seva essència”, ha afirmat aquest divendres el regidor del districte, David Escudé, per assenyalar que l’MPGM proposada permetrà alhora “preservar tot el que és la part històrica” dels dos barris i “complir la promesa de construir nou habitatge protegit”, a més de plantejar nous equipaments i zones de verd en dos dels barris amb més densitat de la ciutat de Barcelona. Un dels punts clau serà “posar al dia les afectacions”, que amenaçaven directament edificis emblemàtics dels dos barris.

Aquesta MPGM, que es presentarà a aprovació inicial a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge de dimarts vinent té com a objectiu conservar la singularitat d’aquests àmbits, mantenir el teixit tradicional que els caracteritza i facilitar la construcció de nou habitatge protegit, amb un plantejament que superi els supòsits del Pla de Protecció de Patrimoni Arquitectònic, Històric i Artístic de Sant Martí, aprovat l’any 2000 i actualitzi la normativa vigent per protegir finques i edificis tenint en compte aspectes vinculats al seu valor patrimonial, el caràcter dels barris, les traces i la memòria històriques, el paisatge urbà, i el medi ambient, i definir noves mesures i condicions urbanístiques que fomentin nou habitatge protegit.

Propostes principals de desafecció

El nou projecte fa una revisió de les afectacions urbanístiques vigents i estableix una sèrie de criteris per a la desafectació que tenen a veure amb la relació de la peça amb el front, l’interès patrimonial i la consolidació de la peça i la presència de mitgeres en relació amb la façana. Així, les propostes principals de desafectació que s’inclouen són:

  • Carrer Freser (entre passatge Còrsega i carrer Trinxant): s’elimina en part aquesta afectació perquè es considera innecessari ampliar la secció del carrer d’aquelles edificacions que tenen un interès patrimonial notable. En canvi, es proposa mantenir l’afectació per realineació viària per aquelles edificacions sense interès patrimonial o que resten aïllades com a queixals dins l’espai públic.
Edificis i conjunts que es desafectaran carrer fresser / Foto: Carlos Baglietto
Al carrer Fresser es manté l'afectació per a "edificis sense interès patrimonial o que resten aïllades com a queixals" / Foto: Carlos Baglietto
  • Carrer Llagostera amb carrer Historiador Maians: es proposa eliminar les afectacions que donen enfront del carrer Llagostera per la seva taxonomia de vial amb característiques de passatge.
  • Carrer Degà Bahí: es considera innecessari ampliar la secció del carrer i es proposa eliminar les afectacions de les parcel·les que hi donen front, tret de la de l’edificació del número 11, que apareix com un queixal aïllat.
  • Carrer Trinxant: En el tram que va des del carrer del Freser fins al carrer del Ripollès, l’MPGM proposa mantenir les afectacions per tal d’assolir la secció de 20 metres ja molt consolidada. En el tram entre els números 30 i 42 es valora eliminar l'afectació i consolidar l'edificació existent perquè es tracta d'un conjunt de teixit tradicional que presenta un bon encaix en relació amb la secció del tram inicial del carrer Trinxant. . En canvi, pel tram inicial d'aquest carrer, que engloba des del número 14 al número 26B, es proposa delimitar un pla urbanístic específic amb l'objectiu de poder estudiar l'ordenació en detall i mantenir l'afectació vigent.
  • Carrer Aragó. Entre el carrer del Dos de Maig i l’avinguda Meridiana: Es proposa mantenir l’afectació d’aquells sortints que no tenen interès patrimonial. En canvi, el document proposa eliminar l’afectació de les edificacions que formen part de fronts tradicionals, ja que es garanteix la pervivència del paisatge urbà representatiu del barri, especialment el de l’eix del carrer Rogent. Per aquest motiu s’elimina la previsió d’una gran rotonda en l’encreuament del carrer d’Aragó amb l’avinguda Meridiana que, alhora, es considera innecessària des del vessant de la mobilitat.
  • Carrer Clot (entre avinguda Meridiana i carrer Navas de Tolosa). Es considera que es tracta d'unes afectacions per realineació viaria molt menors en un teixit tradicional d'interès i que la desafectació d'aquestes edificacions no repercuteixen en cap cas en la configuració de la secció del carrer, que té una naturalesa cívica de connexió entre la plaça de les Glòries i la Sagrera.
Edificis i conjunts que es desafectaran carrer clot, 2 / Foto: Carlos Baglietto

Al carrer del Clot es desafecten un conjunt de cases de planta baixa i pis que mantenen l'aire tradicional del barri / Foto: Carlos Baglietto

Així mateix, es preveu la inclusió de protecció de 12 nous elements individuals, que obtindran diferents nivells de catalogació. Es tracta dels edificis situats a Meridiana, 99-101; Biscaia, 311; Còrsega, 683; Conca, 25; Fontova, 12; Freser, 174; Independència, 273; Ripollès, 15; Rossend Nobas, 12; Verneda, 6; Sèquia Comtal, 8-4, i Verneda, 22-16. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!