Després que aquest dilluns al matí el rei d’Espanya, Felip VI, hagi rebut en audiència al Palauet Albéniz l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, posant fi a una etapa de disset anys sense que es produís aquest fet, la resta de partits amb representació a l’Ajuntament han valorat de forma diferent que s’hagi produït aquest encontre, destacant la crítica dels partits independentistes, Trias per Barcelona i Esquerra Republicana, que s’han mostrat contraris a l’audiència, mentre que el Partit Popular ha celebrat la trobada i Barcelona en Comú l'ha volgut circumscriure en la “relació institucional”.  

La portaveu d’ERC, Elisenda Alamany, ha estat la més crítica davant la trobada entre el monarca i l’alcalde, lamentant que l’audiència reial s’hagi produït “disset anys després que cap alcalde agenollés Barcelona davant d’un rei”, a més de retreure a Collboni que es vanti de ser un alcalde progressista i sostenint que Felip VI no és benvingut a la capital catalana. Al seu torn, la portaveu de Trias per Barcelona, Neus Munté, ha afirmat que “és tot una teatralització que permet que es parli d’això i no de qualsevol altra qüestió que afecta els veïns", a més de considerar que hauria estat bé que a la trobada el rei hagués pogut conèixer l’opinió dels barcelonins respecte al seu controvertit discurs del 3 d’octubre del 2017, quan es va posicionar al costat de la violència policial.

Pel que fa als comuns, tot i que Ada Colau no va mantenir cap audiència reial durant els seus vuit anys com a alcaldessa, el portaveu, Jordi Martí Grau, no ha fet sang de la trobada, assegurant que l’audiència s’ha d’emmarcar en la “relació institucional”: "Barcelona ha estat majoritàriament una ciutat republicana, sempre, i no s’hauria d’oblidar inclús quan la rep el rei Felip”, ha afegit. Finalment, el PP ha celebrat que s’hagi produït la trobada com a símptoma de la recuperació de la normalitat institucional a Barcelona. El portaveu, Juan Milián, s’ha penjat medalles en atribuir la investidura de Collboni al PP i aconseguir així una Barcelona “lliure de populismes i separatisme”.

Trobada cordial

L’audiència del rei a l’alcalde ha tingut una durada de 75 minuts i, segons han assenyalat fonts de l’Ajuntament de Barcelona, ha transcorregut en un to cordial, marcant així la recuperació de la normalitat institucional, disset anys després de l'última audiència entre la corona i un alcalde de Barcelona. A més, l'alcalde ha obsequiat el rei amb un exemplar de l'edició especial del còmic de ‘Mortadelo y Filemón’ que es va publicar amb motiu de la celebració dels Jocs Olímpics de 1992, cedit per a l'ocasió per la vídua de Francisco Ibáñez, Remedios Solera. També li ha entregat el llibre de fotografies 'Barcelona', coeditat per l'Ajuntament de Barcelona i La Fàbrica. El llibre fa un recorregut a la història de la ciutat des del segle XIX a través d'imatges d'autors reconeguts i ciutadans anònims.