L’espectacle lumínic nadalenc ‘Natura Encesa’ que enguany es duu a terme als Jardins de la Torre Girona, al barri de Pedralbes de Barcelona, s’ha inaugurat aquest dilluns malgrat la ferma oposició veïnal, que les darreres setmanes s’ha mobilitzat per defensar un parc públic considerat com a “tresor de la biodiversitat” davant l’intent de “privatització” de l’espai, segons han lamentat els mateixos veïns. Unes seixanta persones s’han aplegat a la porta dels jardins situada al carrer de Jordi Girona per expressar la seva oposició, en una concentració que ha comptat amb el suport de l’Associació de Veïns de la Zona Universitària, el comitè d’empresa dels treballadors del Barcelona Supercomputing Center (BSC), que té la seu dins dels jardins, i partits polítics com el PACMA.

protesta natura encesa marc asensio 2
A la protesta hi han participat una seixantena de persones / Foto: Marc Asensio
protesta natura encesa marc asensio 4
Els treballs d'instal·lació han causat molèsties a veïns i treballadors / Foto: Marc Asensio

Entre crits de ‘no a la privatització’ i ‘salvem la flora i la fauna de Torre Girona’, Josep Maria Guillumet, president de l’AV Zona Universitària ha assegurat que la celebració del festival de llums suposa la “violació d’un parc històric”, a més de lamentar que durant els treballs preparatoris ja han resultat atropellades dues oques i un ànec, el qual hauria mort. Aquesta entitat, a més, ha presentat una denúncia per presumptes delictes contra el medi ambient que, tot i no haver prosperat de moment les mesures cautelars que reclamaven la paralització de l’espectacle, no es dona per vençut: “El procediment continua”, ha assenyalat, per afegir que es mantindran les mobilitzacions els propers dies.

Als estralls que el muntatge de l’espectacle estaria ocasionant a la flora i la fauna d’aquests jardins, segons els veïns, se sumen les queixes dels treballadors del BSC. Eneko Martín, delegat sindical de la CGT al comitè de BSC, ha assenyalat que “molts companys es queixen de la llum i el soroll” que ha omplert un lloc que normalment és un espai de silenci, a més d’expressar les seves queixes pels canvis en els accessos i els itineraris que els obliguen a fer als treballadors del BSC. Per la seva banda, Beatriz Arévalo responsable territorial de PACMA a Catalunya, ha assenyalat que “cap Ajuntament s’ha de vendre per privatitzar els serveis públics”.

 

En tot cas, malgrat l’oposició veïnal, l’espectacle lumínic nadalenc ha ofert aquest dilluns al vespre la seva sessió inaugural, amb la intenció de mantenir-se en cartell fins passat el període nadalenc, amb una previsió de visites que podria arribar fins a les 300.000, una quantitat de gent que, segons els veïns, “trinxarà” els jardins. “Confiem en la justícia”, ha assegurat Guillumet, per assenyalar que les protestes veïnals no s'acabaran amb la mobilització d’aquest dilluns, sinó que continuaran.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!