Els Jardins de Torre Girona, situats just per sobre dels Jardins del Palau de Pedralbes conformen un espai verd d’ús públic que s’ha beneficiat d’una ubicació discreta en una zona situada entre equipaments universitaris, però que corre el risc de massificar-se un cop l’Ajuntament de Barcelona ha acceptat que aquesta zona verda aculli l’espectacle lumínic nadalenc ‘Natura Encesa’, el mateix que els anys 2020 i 2021 va tenir lloc als jardins del Palau de Pedralbes. Davant aquesta situació, veïns d’aquest barri de Pedralbes del districte de les Corts ja han mostrat la seva oposició a la celebració de l’espectacle i reclamen que s’aturi el projecte.

L’Associació de Veïns de la Zona Universitària encapçala aquesta oposició a l’espectacle lumínic, amb arguments similars als que ja els van portar, en anys precedents, a oposar-se al mateix espectacle al Palau de Pedralbes, i per això, després de presentar al·legacions en dues ocasions les darreres setmanes, ara tenen previst reclamar l’aturada del projecte en el marc de l’audiència Pública del districte de les Corts que tindrà lloc aquest dimarts a la tarda. Josep Maria Guillumet i Anés, president d’aquesta entitat veïnal, apunta, en declaracions a ElNacional.cat, que està previst “sol·licitar que l’espectacle se suspengui i no es concedeixi la pròrroga de l’any vinent”.

Jardins Torre Girona Llums Pedralbes / Foto: Carlos Baglietto
Els Jardins de Torre Girona inclouen un estany romàntic amb mirador / Foto: Carlos Baglietto

Cal tenir en compte que els Jardins de Torre Girona, que acullen el rectorat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Barcelona Supercomputing Center, una de les infraestructures tecnològiques més estratègiques de la ciutat, són també un “tresor de biodiversitat”, segons indiquen els mateixos plafons informatius instal·lats als jardins, circumstància que per als veïns és incompatible amb la celebració d’un espectacle multitudinari. “L’ajuntament ha acceptat una proposta que comporta privatitzar un espai públic durant un trimestre”, lamenta Guillumet, que afegeix que l’espectacle nadalenc pot posar en perill la flora i la fauna de la zona, ja complicada per l’actual situació de sequera.

Dos milions de visitants potencials

Per a l’entitat veïnal, la celebració de l’espectacle ‘Natura encesa’ podria comportar la visita de “fins a dos milions de persones”, segons càlculs propis a partir de xifres que hauria fet públiques la mateixa organització de l’esdeveniment. En aquest sentit, Guillumet assegura que segons el projecte hi ha una previsió de “5.250 usuaris per hora”, que donaria la xifra milionària i, afegeix que, si el redactat del projecte “fos un error i es referís a 5.250 persones per dia, serien més de 300.000 persones, que igualment serien una brutalitat”. A més, insisteixen des d’aquesta entitat veïnal que el projecte “no diu res de la fauna ni de la flora, ni de la protecció del conjunt, ni res dels arbres protegits, ni conté un pla de biodiversitat”. Per tot plegat, els veïns reclamaran aquest dimarts que s’aturi un projecte que pot posar en perill l’ecosistema dels Jardins de la Torre Girona.