El proper dilluns, 6 de juny, és un d’aquells dies que el calendari marca com a festiu, malgrat que la ciutadania no té gaire clar ni a on, ni ben bé per què. La raó de tot plegat rau en que es tracta d’una festivitat lligada al cicle religiós de Setmana Santa i, per això, la data no és fixa, sinó que varia cada any. Es tracta de la Segona Pasqua, també anomenada Pasqua Granada o Pentecosta i per calcular la data en que s’escau n’hi ha prou -és un dir- de comptar 50 dies a partir del Diumenge de Pasqua -o cosa que és equivalent, 49 jornades després del Dilluns de Pasqua-.

En tot cas, si els càlculs sobre el calendari no ho acaben d’aclarir, l’important és entendre que aquesta festa cau sempre en dilluns, set setmanes després del dia de la Mona, que enguany va ser el 18 d’abril. Per tot plegat, una cosa és segura, la Pasqua Granada sempre acaba caient entre l’11 de maig i el 14 de juny, en funció de la data d’inici de la Setmana Santa i, un cop fixat el dia no està de més comptar que deu dies després, és a dir el segon dijous després de la Pentecosta, arriba el Corpus Christi, el dia en que Barcelona s’engalana amb l’ou com balla i a Berga celebren la Patum i que enguany s’escaurà el 16 de juny.

On és festa?

Si ja és prou complicat explicar quin dia és la festa, a això cal afegir un altre element que pot aportar confusió. Habitualment la Segona Pasqua té caràcter de festa local, és a dir, cada municipi decideix si és festiu a la seva jurisdicció o no és. A Barcelona sempre és festiu, així com a altres 150 municipis catalans. Però enguany, serà festa a tot Catalunya, per tant, no cal començar a mirar llargs llistats de municipis per saber on és festiu i on no. No és el primer cop que passa això, perquè d’uns anys ençà, la Segona Pasqua s’ha convertit en un dia comodí per compensar el fet que algun altre festiu caigui en diumenge, com és el cas aquest 2022 de la Diada Nacional. Com és una festa de rang català, la Generalitat ha decidit traspassar el festiu al 6 de juny. Per cert, la Pasqua Granada també és dia festiu a Andorra i a tot el territori de Catalunya Nord.

Això vol dir, de retruc, que als municipis on la Segona Pasqua habitualment és festiu els sobra una festa local, que en el cas de Barcelona tindrà lloc el dilluns 26 de setembre, de manera que per la Mercè la capital de Catalunya gastarà els dos festius locals que decideix cada ajuntament, ja que serà festiu el dissabte 24 i el dilluns 26, amb el diumenge 25 entremig. La resta d’ajuntaments que solen celebrar festa per la Segona Pasqua -entre els quals l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Amposta o Mataró- també han hagut de decidir, pel seu compte, quin dia fan festa.

Per què és festa?

Aclarida la ubicació en el calendari i l’àmbit de celebració de la festa, arriba el moment d’explicar què se celebra exactament durant la Segona Pasqua. El mateix nom ja ens dona una pista, perquè té a veure amb la ‘primera’ Pasqua, i també la denominació de Pentecosta, que fa referència al llatí ‘pentecoste’, que vol dir ‘cinquantena’. Per tant, una pasqua celebrada cinquanta dies després de la primera. Refrescant els coneixements religiosos d’una societat laica com la catalana, la Pentecosta és el moment del descens de l’Esperit Sant sobre els deixebles de Jesucrist, que segons el Nou Testament va tenir lloc cinquanta dies després de la resurrecció. L’Esperit Sant és, juntament amb el Pare i el Fill, una de les tres figures que conformen el dogma de fe de la Santíssima Trinitat, un concepte complicat però bàsic de la teologia cristiana.

Pentecostés (El Greco, 1597)
Pentecosta, quadre d'el Greco del 1597 que exemplifica clarament el motiu de la celebració / El Greco

En tot cas, l’Esperit Sant va baixar dels cels allà on es trobaven reunits els apòstols, en forma de “llengües com de foc, que es distribuïen i es posaven sobre cada un d'ells”, segons queda relatat als Fets dels Apòstols (2,3), més o menys com ho va pintar, setze segles després, El Greco al seu conegut quadre La Pentecosta. El mateix relat afegeix: “Tots van quedar plens de l'Esperit Sant i començaren a parlar en diverses llengües, tal com l'Esperit els concedia d'expressar-se” (2,4). És a dir, que amb el descens de l'Esperit Sant, els apòstols van obtenir el do de llengües, una eina necessària per poder difondre el missatge de Jesús arreu del món. I motiu suficient per fer festa, almenys aquest 2022, a tot Catalunya.