El doctor en Dret i professor de Dret internacional públic i president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya, David Bondia, ha pres aquest possessió del càrrec de SíSíndic de Greuges de Barcelona aquest dimecres al matí amb un missatge clar, el de no defugir els temes conflictius amb els que es pugui trobar en l’exercici del seu càrrec.

Després d’agrair la seva tasca a la Síndica sortint, Maria Assumpció Vilà, que aquest 2021 ha esgotat el màxim de dos mandats permesos a la Carta Municipal, Bondia ha entomat el repte de representar la ciutadania barcelonina davant les institucions durant els propers cinc anys tot assegurant que té previst desenvolupar un programa d’acció basat en set eixos i trenta propostes que tenen com a denominador comú la defensa dels “drets humans de proximitat”, entesos com els “drets bàsics inherents a totes les persones per garantir el dret a viure una vida digna en l'àmbit municipal”.

En aquest sentit, Bondia ha assegurat que té molt clar quin és el seu paper com a Síndic de Greuges, diferent al dels regidors i regidores, i per això ha promès que no faria “política partidista”. Això sí, aclarint que farà “política de drets humans”, que no defugirà “temes que puguin ser conflictius”, ni farà “coses per agradar a uns o altres”.

A més, el nou Síndic de Greuges de Barcelona ha promès “treballar des del rigor i la independència, no només a partir de les queixes dels ciutadans, que són molt importants, sinó també amb actuacions d’ofici” i s’ha compromés a “treballar a peu de carrer pels barris i els districtes, amb el teixit social i la societat civil”.

L’imaginari de l’aventura humana

Bondia ha promès evitar en la seva gestió els relats catastrofista i d’hipercontrol i apostar pel que anomena “l’imaginari de l’aventura humana”, assegurant que de la crisi de la covid cal sortir-ne “reforçats amb més drets”. 

Finalment, el nou Síndic ha reblat el seu discurs assegurant que des del nou càrrec vol retornar a la societat la inversió que aquesta va fer en un “nen de barri”. “Els pares es van sacrificar perquè poguès estudiar i la universitat pública va invertir molt perquè jo pogués aprendre, ara és el moment de retornar tota aquesta inversió a la ciutadania”, ha afirmat.

Després d'una polèmica al mes de juliol, Bondia va ser designat nou Síndic en el Ple Municipal del passat 29 de setembre amb els vots favorables dels grups d'ERC, BComú, PSC i Junts, i els vots contraris de Ciutadans, PP, BCNxCanvi i la regidora no adscrita, superant els dos terços del Ple necessaris que tant la Carta Municipal com el Reglament de la Sindicatura estableixen per a l'elecció.

 

Imatge principal: David Bondia, nou Síndic de Greuges de Barcelona / AjBCN