S'acaba la polèmica. El president de l'Institut dels Drets Humans de Catalunya (IDHC), David Bondia, serà el pròxim Síndic de Greuges de Barcelona. Així ho ha anunciat el govern de la ciutat, que elevarà al proper Plenari del Consell Municipal el seu nom com a candidat a ocupar el càrrec.

D'aquesta manera, el dia 29 de setembre es votarà la candidatura de Bondia, el nomenament del qual requereix l'acord de dues terceres parts del plenari (un mínim de 27 vots). Rebrà els vots a favor dels comuns, el PSC, ERC i Junts, que sumen el consens necessari per aconseguir que el president de l'IDHC prengui el relleu de l'actual síndica, Assumpció Vilà. Per la seva banda, ni BCN pel Canvi ni el PP s'han decidit; Ciutadans optarà per l'abstenció o pel vot en contra.

Una elecció polèmica

Durant el mes de juliol hi va haver polèmica al voltant de l'elecció del pròxim Síndic de Greuges de Barcelona, ja que la seva elecció va passar d'estar en mans de la ciutadania a estar en mans dels partits. La qüestió estava en el fet que Bondia va guanyar una elecció popular no vinculant amb prou diferència sobre el segon candidat, l'exregidor del PSC Ramon Nicolau.

Però l'elecció s'havia de portar a terme finalment en un ple, en el qual no hi havia gens de consens: molts partits donaven el seu suport al candidat socialista i no pas al president de l'IDHC. Quelcom que no va agradar a Bondia, que va denunciar a les xarxes socials com les seves opcions s'esgotaven per "maniobres polítiques" al consistori. Ara, finalment, el PSC ha cedit i ha pactat amb els comuns, ERC i Junts el nomenament de l'activista pels drets humans.

Collboni rectifica i celebra l'acord

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, el socialista Jaume Collboni, ha rectificat i ha celebrat l'acord amb els grups municipals. "La seva candidatura ha estat la que ha aconseguit el major consens polític i, si així ho decideix el plenari, tindrà un mandat de cinc anys per endavant", ha afirmat a Twitter.

D'aquesta manera, ha desitjat a Bondia "sort i encerts per aquest mandat, que a més, ha de ser el de la revisió i millora del procés d'elecció d'aquesta figura, cabdal per garantir la defensa dels drets i llibertats dels ciutadans i ciutadanes de Barcelona".

TUIT Jaume Collboni Sindic Greuges Barcelona David Bondia

TUIT Jaume Collboni Sindic Greuges Barcelona David Bondia 2

Després de molta polèmica, Bondia ha assolit els regidors necessaris per esdevenir el nou Síndic de Greuges de Barcelona per al període 2021-2026 en substitució de Maria Assumpció Vilà, que va ser escollida per unanimitat.

La seva funció serà la de supervisar l'actuació de l'administració municipal i dels serveis públics que en depenen, especialment tot allò que fa referència als drets i llibertats establerts a la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat.

 

Imatge principal: El president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), David Bondia, en una xerrada l'any 2017 / ACN