El Mercat de la Boqueria o de Sant Josep és el més conegut de Barcelona: el més cèntric, el més gros, el més antic i, especialment, el més visitat per milers de turistes que han convertit l’entrada al recinte en una visita obligada. Tot plegat, uns condicionants que fan de la Boqueria un mercat molt singular, fins al punt que, a diferència de la resta de mercats barcelonins, que es regeixen per una ordenança general —excepte el Mercat dels Encants, també municipal però d’una tipologia molt diferent—, tindrà un reglament específic, que ja ha estat avalat pel 90% dels comerciants. Entre les novetats, es garantirà que hi hagi, com a mínim, un 50% de producte tradicional.

El mercat, que està immers en una reforma que, precisament per la seva singularitat, s’ha de fer per fases i sense tancar el mercat, és a dir, sense habilitar un mercat provisional, preveu dotar-se d’aquest instrument en els propers mesos, un cop hagi passat tots els tràmits municipals. En paral·lel, preveu que a partir de l’estiu del 2026 comencin les obres, ja anunciades, de reforma de l’illa central del peix, millores en l’accessibilitat i nova distribució dels banys, amb el termini de finalitzar aquesta fase a finals del 2027. Per a més endavant quedaran altres obres de gruix, especialment la retirada de la coberta d’amiant i la remodelació de la façana de la plaça de la Gardunya, un espai en plena reconversió.

El mercat no vol perdre la seva essència tradicional, malgrat haver-se convertit en un reclam turístic / Foto: Carlos Baglietto
L'afluència de públic és constant al Mercat de la Boqueria / Foto: Carlos Baglietto

“Ja tenim negre sobre blanc el model de Mercat de la Boqueria que volem”, ha afirmat aquest dijous al matí la regidora de Mercats, Raquel Gil, que en companyia del president de l’Associació de Venedors del Mercat de la Boqueria, Jordi Mas, ha presentat aquest pas endavant amb l’aprovació del reglament com una oportunitat per “repensar” el mercat “sense que perdi la seva essència” i alhora “recuperar-lo per als barcelonins”. Gil ha recordat que els informes de l’Institut de Mercats apunten que “hi ha prou massa de veïns” perquè la Boqueria mantingui “el seu caràcter tradicional”. Mas, per la seva banda, ha apuntat que l’acord mostra la “bona feina feta en conjunt” i ha destacat que la Boqueria és considerat com “el millor mercat del món”.

Producte tradicional versus producte elaborat

Entre les novetats del nou reglament destaca la regulació entre producte tradicional i producte elaborat, amb un compromís per assegurar l’equilibri comercial i que el mercat en conjunt ofereixi “un mínim d’un 50 per cent d’oferta tradicional, com la que trobem a la resta de mercats”, segons ha assenyalat la regidora Gil. De fet, el que busca la normativa és assegurar la supervivència de parades de carn, peix, fleca i restauració com a “visió tradicional contraposada amb una part de mercat de producte que entenem de consum ràpid”, i que correspon en bona manera a les parades de vendes de menjar ràpid destinat al consum turístic.

Això sí, Gil ha apuntat que aquests topalls, un mínim de 50% de producte tradicional i un 50% de producte elaborat haurà de tenir la seva flexibilitat, ja que hi ha parades de tipus tradicional que per si mateixes venen productes elaborats, com els forns de pa i les xarcuteries. “La singularitat del mercat farà que hi hagi una oferta més atractiva per les persones que visiten el mercat però garantint l’esperit tradicional”, ha assenyalat Gil, que ha recordat que dels “1.500 metres lineals de mercat, el 50% ha de garantir el mercat tradicional”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!