Un 56% per cent dels repartidors en bicicleta, també anomenats riders, admet circular a més velocitat de la permesa als carrils bici de Barcelona. Aquesta és una de les dades més singulars del setè Baròmetre de la mobilitat ciclista a Barcelona i als seus accessos, presentat pel RACC aquest dilluns, on aquesta entitat apunta a un estancament de l’ús de la bicicleta, amb una caiguda d’usuaris d’un 6% en relació amb l'any 2024, tot i les polítiques de l’Ajuntament de Barcelona per incentivar aquest mode de mobilitat activa, amb mesures com l’increment de la xarxa de carrils bici, encara que alguns d’aquests, com el de la Via Laietana, ha estat objecte de controvèrsia.
Així mateix, segons el Baròmetre, només el 13% dels ciclistes poden fer els seus trajectes habituals només per xarxa ciclable i un 55% circula per la calçada. Pel que fa al perfil, un 74% dels ciclistes de Barcelona tenen entre 18 i 40 anys, amb una justa majoria masculina del 51%. Pel que fa al mitjà de transport que feien servir anteriorment, el 87% prové de mitjans de transport sostenibles, en concret el 64% són antics usuaris del transport públic, i el 18% persones que es desplaçaven a peu. L’estudi constata que la bicicleta continua sense captar de manera significativa els usuaris de cotxe o moto i que aquesta forma de mobilitat només reté el 4% d’aquests ciutadans.
Retrocés de l’ús de la bicicleta
Josep Mateu, president del RACC, s'ha referit a la reducció del 6% de l’ús de la bicicleta que recull el baròmetre i que des del seu punt de vista suposa “un estancament de la mobilitat ciclista”, segons recull l’ACN. A més, ha indicat que aquesta és una tendència que també s’observa en l'àmbit estatal, on el nombre de bicicletes venudes ha baixat pel tercer any consecutiu. De fet, aquesta disminució també s’ha vist reflectida en altres fonts. Així, l’Enquesta de Mobilitat en Dia Feiner (EMEF) 2024, publicada recentment per l’ATM, apunta igualment a una caiguda del nombre d’usuaris de bicicleta tant a Barcelona com a la resta de la regió metropolitana. En paral·lel, l’Informe del Sector de la Bicicleta 2024, elaborat per l’Associació de Marques i Bicicletes d’Espanya (AMBE), confirma la reducció en la venda de bicicletes a l’Estat per tercer any consecutiu.
En aquest context, el president del RACC ha remarcat que l’espai segregat per a la bicicleta a Barcelona ocupa un volum del 16% de la calçada, tot i que només el 7% dels usuaris utilitzen aquest mitjà de transport. Mateu ha parlat de carrils tan polèmics com el de la Via Augusta que és el que ha registrat menor ús, amb només 42 ciclistes per hora, i ha dit que en aquest traçat el 21% de l'espai està dedicat a la bicicleta, tot i que només l'1,5% dels usuaris el fan servir. Segons el RACC aquest desajust també apareix en altres carrers de la ciutat, encara que en grau més baix com l'avinguda Paral·lel, amb un 20% de l'espai ocupat i amb un 7% d'usuaris de la bici que hi circulen.
Davant d’aquestes dades, Mateu ha proposat una reforma de la política d'espais a Barcelona i ha considerat que seria més eficient ampliar els carrils bus en lloc dels carrils bici: "Aquesta mesura beneficiaria un percentatge més alt de ciutadans, ja que el transport públic és utilitzat per una gran part de la població i una millora d’aquests carrils tindria un impacte més ampli", ha conclòs.
El 56% dels repartidors no respecta els límits de velocitat
Una altra de les dades destacades del treball fa referència a la velocitat. Segons l’informe, el 61% dels ciclistes respecta els límits de velocitat en els punts que s’han analitzat, però només el 25% ho fa a les zones on cal anar a 10 quilòmetres per hora. Christian Bardají, director de l'Àrea de Mobilitat del RACC, ha destacat especialment el fet que el 56% dels repartidors de menjar a domicili que es desplacen en bicicleta no respecten el límit de velocitat a la capital catalana. Des del seu punt de vista s’hauria d’oferir una “formació viària gratuïta” per a tots els ciclistes, tant particulars com professionals.