El Bloc Tarragona és el nom de guerra de l’edifici situat en el número 84-90 d’aquest carrer de l’Eixample de Barcelona. Es tracta d’un gran edifici de 120 pisos de lloguer sotmès a la pressió dels pisos turístics, ja que actualment hi ha més de 30 en funcionament i la previsió de la propietat és la d’aconseguir que tots acabin tenint aquesta funció d’allotjament per dies per a turistes, amb la intenció de fer fora els més de 80 veïns que continuen residint-hi. Per això mateix, aquest bloc ha estat el catalitzador d’una lluita veïnal que ara entoma el recentment constituït Sindicat d’Habitatge Socialista de Catalunya (SHSC), que aquest dimarts, i davant la porta d’entrada d’aquest edifici, ha anunciat l’inici d’una campanya que aglutina en la mateixa demanda fins a 6 blocs en diferents punts de Barcelona amb la mateixa problemàtica que el Bloc Tarragona.

El mateix sindicat, presentat el passat mes de maig com la unió de diversos sindicats de llogateres locals, ha donat el tret de sortida a la campanya ‘Expropiem els pisos turístics’ per denunciar que l’habitatge “no pot ser alhora dret i mercaderia”, segons ha assenyalat la portaveu de l’organització, Marina Parés, que ha carregat contra el “lobby turístic” per la conversió d’habitatge en pisos turístics, que degenera en un “infern de convivència” per als veïns, que sovint es veuen obligats “a marxar a l’extraradi”. Per això mateix, l’SHSC ha aconseguit que blocs similars dels districtes de Ciutat Vella i l’Eixample sumin esforços per reivindicar els seus drets, per bé que no s’ha anunciat, de moment, cap mesura concreta.

“On vaig jo amb 82 anys?”

L’Enrique, un dels veïns afectats del Bloc Tarragona, ha intervingut en la roda de premsa per relatar la seva experiència personal però compartida amb molts veïns davant la situació, ja que ha recordat que al seu edifici han hagut de passar una llarga època d’obres per acomodar els pisos al nou ús i després la situació amb els turistes ocupant pisos. “Hem tingut baralles, crits, festes i en una ocasió els Mossos d’Esquadra van haver de venir perquè hi havia fins a 24 persones en un pis”, ha apuntat el veí, que ha assenyalat que la intenció de la propietat és la “d’aconseguir que marxin els veïns”, per llançar la pregunta: “On vaig jo amb 82 anys?”

En aquest context, l’SHSC ha reclamat de l’administració la paralització en l'adjudicació de totes les llicències turístiques, la revocació de les llicències turístiques ja adjudicades perquè es destinin a habitatge habitual i la renovació de tots els contractes de lloguer de les persones residents als blocs afectats. "Necessitem una societat que garanteixi un accés a l'habitatge universal, en què la prioritat sigui satisfer amb qualitat les necessitats humanes. Només l'expropiació de tots els pisos turístics i el seu control com a classe treballadora garantirà que el seu ús deixi de respondre al negoci turístic", ha assenyalat la portaveu del sindicat

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!