La discriminació per orientació sexual va ser el motiu més freqüent entre els delictes d'odi denunciats a la demarcació de Barcelona per primera vegada el 2020, passant per davant de la discriminació ideològica, que havia estat el més habitual des de 2018, i dels delictes amb motivacions racistes, que van ser els més denunciats en anys anteriors.

Així es desprèn de la memòria anual del servei de delictes d'odi i discriminació de la Fiscalia de Barcelona, consultada per Europa Press, que recull que el 39% de casos d'odi denunciats davant dels Mossos d'Esquadra van ser per LGTBIfobia.

El 33% de denúncies de delictes d'odi van ser per racisme i xenofòbia, i el 19,5% per discriminació per ideologia, amb un "canvi substancial" respecte a 2019, quan la discriminació per orientació sexual era el tercer motiu d'odi més denunciat.

El fiscal coordinador del servei de delictes d'odi, Miguel Ángel Aguilar, exposa com possibles raons que hi hagi més denúncies de LGTBIfobia és "la feina de conscienciació que han fet les entitats per animar a denunciar i informar de la importància" de fer-ho, o que la gent confiï més en la policia per denunciar.

Tanmateix, remarca que "no és descartable que estiguem assistint a un augment de la criminalitat per motius de discriminació relativa a l'orientació o identitat sexual de les persones", davant de la qual cosa reclama mesures de prevenció i sensibilització.

Respecte al retrocés en la quantitat de denúncies per discriminació ideològica, valora que "sens dubte es deu a un descens de les tensions socials existents en la societat catalana" després del referèndum de l'1-O.

Manifestació de rebuig

Respecte al rebuig de la LGBTIfobia, a Barcelona es pot destacar la manifestació que va tenir lloc el 22 de juliol a la capital catalana, quan milers de persones van respondre a la crida del Pride Barcelona i la Plataforma LGTBIcat i van anar a la manifestació que es va celebrar al passeig de Gràcia de Barcelona. Omplint gairebé tres illes de l'Eixample, els concentrats van esclatar contra la LGBTIfobia i les agressions que es van produir en les últimes setmanes i van sentenciar: "Tolerància zero".

En aquella concentració van assistir diversos consellers com el d'Empresa i Treball, Roger Torrent, la de Feminisme i Igualtat, Tània Verge, el d'Interior, Joan Ignasi Elena, i la d'Exteriors, Victòria Alsina. També van participar diputats d'ERC, Junts, el PSC, els Comuns i Ciutadans.

Entre els centenars de manifestants es van deixar veure tota classe de banderes LGTBI, trans i versions 'estelades' del moviment. També banderes de CCOO i la UGT i pancartes amb lemes contra l'homofòbia, contra la policia i que feien referència a l'assassinat de Samuel en la Coruña: "Maricón no hauria de ser l'últim que escoltem en morir".

 

Imatge principal: Una bandera LGBTI en un balcó / Europa Press