El cop de porta que aquest divendres han donat els promotors de l’Hermitage Barcelona davant les dificultats que hi ha posat l’ajuntament a la proposta de situar un nou reclam cultural al Port de Barcelona ha estat rebut pel govern municipal com una confirmació de les polítiques municipals en contra d’aquesta instal·lació. Lluny de considerar un fracàs que s’hagi deixat perdre un nou museu a la ciutat, la segona tinenta d’alcaldia de l’ajuntament, Janet Sanz, ha considerat que la renúncia de tenir a la ciutat una franquícia de la pinacoteca de Sant Petersburg ha estat la constatació que era l’ajuntament qui mantenia una política encertada: “El temps ens ha donat la raó”.

 

En una compareixença davant els mitjans aquest divendres al matí al mateix ajuntament, Sanz ha preferit referir-se en primer al projecte d’expansió del Liceu al port, que es va donar a conèixer la setmana passada, tot confrontant-lo a l’Hermitage. “Valia la pena treballar per un gran projecte de gran consens i amb la potència del que ha presentat el Liceu”, ha afirmat Sanz, que ha considerat que “fer el Liceu al mar és la millor proposta que pot tenir la ciutat”. Davant la proposta del Liceu, Sanz ha assegurat que l’Hermitage era “una proposta de franquícia que no està arrelada al territori ni tenia consens”. 

janet sanz

Janet Sanz, aquest divendres a l'Ajuntament de Barcelona / Jordi Palmer

De fet, Sanz ha preferit prioritzar el nou projecte del Liceu abans que valorar en si mateixa la marxa de l’Hermitage, però ha defensat que l’administració “ha de tenir la potestat de poder escollir el millor projecte per la ciutat” i per això ha apuntat que “mai ens hem compromès amb cap projecte en concret excepte ara amb el Liceu del mar”. Respecte a la situació judicial, Sanz considera que no hi ha hagut cap canvi, ha reafirmat el punt de vista de l’ajuntament respecte que amb l’Hermitage “no veiem motius d’interès públic” i ha recordat que els serveis jurídics de l’ajuntament defensen que l’actuació és “plenament correcta”.

Collboni no hi renuncia

Així mateix, la segona tinenta d’alcaldia ha tret ferro a les declaracions prèvies de Jaume Collboni, soci de govern municipal, que aquest mateix divendres al matí ha assegurat que no renunciava a l’Hermitage. “Dins el govern municipal hi ha diferències i amb tota normalitat s’expressen”, ha assegurat. “Com a govern municipal ja hem determinat les passes, després cada partit pot defensar el que cregui”, ha reblat, tancant la porta a què es pugui reprendre algun tipus de negociació amb els promotors de l’Hermitage Barcelona, un projecte de ciutat que, segons sembla, quedarà en l’oblit.

En tot cas, el posicionament triomfalista de Barcelona en Comú no només xoca amb el del soci de govern, el PSC, sinó també amb els grups de l’oposició al ple municipal, que aquest mateix divendres han responsabilitzat directament l’equip de govern municipal i la seva alcaldessa, Ada Colau, de l’abandonament definitiu del projecte de portar a la capital de Catalunya una franquícia de la pinacoteca de Sant Petersburg.