L’estratègia de l’actual govern municipal de convertir Barcelona en una ciutat ‘jugable’ ha rebut un impuls amb la selecció dels dissenys de 10 noves àrees que seran totalment accessibles, una mancança que actualment suposa que només un 2,3% de les àrees de joc infantil, 21 d’un total de 906, són adaptades per a tot tipus de criatures. Segons ha informat el consistori aquest dimarts, es busca un canvi de paradigma per atendre les necessitats de tothom, passant de fer àrees de joc amb elements accessibles a integrar l’accessibilitat d’una manera global i inclusiva amb l’objectiu que tots els infants puguin sentir l’experiència lúdica que s’ofereix a les àrees de joc, i que tota l’activitat sigui accessible.

En aquest sentit, la selecció dels nous dissenys s’ha fet per mitjà d’un concurs, amb una fase prèvia de diagnosi i definició dels criteris d’intervenció es va fer conjuntament amb l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), l’Institut Municipal de Parcs i Jardins (IMPJ), l'Institut Infància i Adolescència de Barcelona i la Xarxa d’Accessibilitat i Vida Independent (XAVI). I es van escollir les deu ubicacions següents on dissenyar les àrees, tenint en compte les zones de la ciutat on no existeix cap àrea de jocs totalment accessible ni n’hi ha cap en procés de redacció:

-Àrea singular: Jardins de Màlaga (Sants-Montjuïc), que esdevindrà l’àrea de joc més gran de tota la ciutat, sent alhora un joc singular i una àrea totalment accessible.

-Àrees dins de parcs i jardins sense trànsit: Jardins de Vil·la Amèlia i Jardins del Dr. Roig i Raventós (Sarrià-Sant Gervasi).

-Àrees sobre una llosa de formigó i amb trànsit perimetral: Plaça d’Elisa Antonella (Gràcia) + Passeig Garcia Fària (Sant Martí).

-Àrees en espais urbans sense trànsit: Interior d’Illa Cta. Antiga d’Horta (Eixample) + Plaça de Ventura Gassol (Sarrià-Sant Gervasi) + Plaça Félix Rodríguez de la Fuente (Sant Andreu).

-Àrees en places i jardins amb trànsit perimetral: Jardins de Celestina Vigneaux (Sants-Montjuïc) + Plaça d’Emili Mira (Sarrià-Sant Gervasi).

Un cop resolt el concurs, les propostes seleccionades se seguiran concretant per adaptar-se als espais inclosos a cada lot. Se seguirà un procés de cocreació amb entitats i centres d’educació especial propers a les àrees de joc del concurs que treballen amb infants amb discapacitat o diversitat funcional i que, per tant, són considerats potencials usuaris dels espais. Seguidament, es començaran a redactar els projectes executius de cara a poder fer les obres a principis de 2024. El pressupost total que s’haurà destinat al concurs, la redacció dels projectes i l’execució de les obres rondarà els 4,38 milions d’euros.

De 21 a 70 en dos anys

Amb les àrees incloses en el concurs, les ja existents i els projectes d’altres àrees que estan en marxa, es passarà de 21 espais de joc totalment accessibles a més de 70 l’any 2024. Això vol dir que el 90% de la població tindrà una àrea amb totes les activitats lúdiques accessibles a entre 10 i 15 minuts de casa seva. I l’objectiu de cara al 2030 és que cada barri tingui com a mínim un espai de joc totalment accessible.