El director general del Gremi d'Hotels de Barcelona (GHB), Manel Casals, ha reclamat aquest dilluns a les administracions ser contundents contra la "turismofòbia" i també contra els pisos turístics il·legals, ja que assegura que són la base del malestar a la ciutat, a més d'alertar que els conflictes a l'Aeroport del Prat, que es repeteixen cada estiu per un motiu o un altre, desgasten la imatge de Barcelona.

En una entrevista d'Europa Press, Casals ha afirmat que espera que de la comissió extraordinària municipal d'aquest dilluns per tractar els atacs a operadors turístics -com el d'Arran contra un bus turístic- surti un acord entre els partits per "tallar d'arrel" el problema.  Així mateix, ha considerat que les administracions han de condemnar i prendre mesures judicials en els casos que sigui necessari, alhora que cal treballar conjuntament per evitar-los.

Casals ha assegurat que la "turismofòbia" va vinculada al creixement exponencial dels pisos turístics a partir del 2010, ja que Barcelona ha passat de tenir 70.000 places hoteleres a sumar-se-li d'altres 120.000 places de pisos turístics, dels quals la meitat són il·legals.

Al seu parer, l'aparició de 120.000 places "de forma descontrolada" és conseqüència d'una mala gestió de l'administració, i ha criticat que el Govern decidís legalitzar els habitatges d'ús turístic.

Culpa de les administracions

Així mateix, ha alertat que la Generalitat "tornarà a ensopegar amb la mateixa pedra" si amb el nou reglament de turisme legalitza el lloguer d'habitacions per a ús turístic sense fer-ho de forma molt controlada i delimitada en el temps.

"Les administracions han generat el problema legalitzant els pisos turístics i no han aportat solucions", ha criticat Casals, encara que ha valorat positivament l'actitud de l'Ajuntament de Barcelona. "En l'últim any, l'Ajuntament de Barcelona ha actuat amb molta més contundència que cap altra administració", ha celebrat.

Vagues al Prat

Pel que fa al conflicte del Prat, Casals ha assenyalat: "Portem uns quants estius amb la mateixa història i anem desgastant la imatge de Barcelona com a destinació turística i també tenim un problema com a catalans, que som els primers perjudicats". Casals ha retret que les diferents administracions "es van passant la pilota d'una teulada a un altre", i ha urgit a posar-se d'acord per solucionar el conflicte en els controls de seguretat del Prat.