Les diferències entre el PSOE i Podemos respecte el conflicte català es repeteixen a l'Ajuntament de Barcelona. I aquest dimecres s'ha vist clarament en una proposició presentada per JxCat, que ha rebut el vot a favor d'ERC i Barcelona en Comú, mentre que el PSC hi ha votat en contra juntament amb Ciutadans, el grup de Manuel Valls i el PP.

La proposició presentada pels postconvergents compta amb contingut de declaració institucional per denunciar i rebutjar la persecució del moviment independentista i altres dissidents polítics per part de diferents institucions i organismes de l'Estat.

En aquest sentit, el text rebutja "totes aquelles resolucions judicials que atempten contra la llibertat d'expressió, ideològica, de pensament i manifestació i que han portat al descrèdit de la cúpula del poder judicial davant les instàncies europees i altres organismes internacionals".

Toni Comín, Carles Puigdemont, Clara Ponsatí EFE

Els comuns també van votar en contra del suplicatori a l'Eurocambra / Foto: Efe

La proposició també denúncia la vulneració de drets que han patit els eurodiputats de JxCat, els exiliats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, per la retirada de la seva immunitat a través de l'aprovació del suplicatori al Parlament Europeu.

El portaveu de Junts, Jordi Martí, que ha defensat la iniciativa, ha recordat que ahir mateix els partits independentistes van registrar al Congrés una proposició de Llei d'amnistia per a tots els condemnats i jutjats pel procés. Martí ha criticat la revocació del tercer grau als presos polítics i ha rebutjat "una justícia que vol que demanin perdó, abjurin de les seves idees i reconeguin culpes que no senten".

Els aires de Madrid

Aquesta divisió entre comuns i socialistes és el que ja fa temps que es veu a Madrid. L'últim episodi ha estat la llei d'amnistia que els partits independentistes han dut al Congrés, la qual ja ha rebut el cop de porta del PSOE, mentre que Unidas Podemos ha mostrat la seva predisposició a negociar el seu suport.

Ara bé, el que més controvèrsia va causar va ser l'entrevista, ara fa unes setmanes, en què l'encara vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, va comparar Puigdemont amb els exiliats republicans. Tot el PSOE va sortir a negar-ho i l'afer va acabar arribant a Moscou, que va ficar el dit a la llaga fent-se ressò de les contradiccions dels socis de la Moncloa sobre si Espanya era "una democràcia plena" o no.