La Biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona s'ha convertit aquest dilluns 21 d'agost en la millor biblioteca pública del món. L'espai s'ha endut el Premi Millor Biblioteca Pública del 2023, un guardó internacional que reconeix la feina i ambició d'aquests espais que promocionen la lectura, la literatura, l'esperit crític i el pensament, i que s'ha entregat aquest dilluns durant la 88a edició del Congrés Mundial de Biblioteques. Ubicada a Sant Martí i especialitzada en literatura llatinoamericana, competia per endur-se el premi amb tres biblioteques més: la Shangai Library East (Xina), la City of Parramatta Library (Austràlia) i la Public Library Janez Vajkard Valvasor Krskov (Eslovènia). La instal·lació barcelonina, premiada aquest dilluns, s'endurà 5.000 dòlars. La García Márquez és el tercer equipament més gran de la xarxa pública de Barcelona. Oberta fa poc més d'un any, està especialitzada en literatura llatinoamericana i és un edifici de sis plantes amb una estructura de fusta i vidre de gairebé 4.000 metres quadrats.

Situada al carrer del Treball 219, al barri de la Verneda, la Biblioteca García Márquez substitueix a la biblioteca que hi havia abans, però la d'ara és deu vegades més gran que l'antiga. L'interior el presideix el bust de l'escriptor colombià que dóna nom a la biblioteca i que va viure a Barcelona entre el 1967 i el 1975. El centre, a més de tenir l'objectiu de tenir una gran oferta de literatura llatino-americana, té una zona dedicada a l'obra de García Márquez. Títols com 'El Coronel no tiene quien le escriba' o 'Cien años de soledad' es poden trobar en diferents idiomes i en diferents edicions.

Però García Márquez no és l'únic que hi té un espai propi. Francisco Ibáñez, veí del districte de Sant Martí i mort recentment, també hi té un racó: el Fons Francisco Ibáñez, dotat amb més de 500 títols dels seus còmics de Mortadelo i Filemón, 13 Rue del Percebe o el Botones Sacarino, entre d'altres.

L'alcalde Jaume Collboni celebra el premi

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha celebrat aquest dilluns el premi a la biblioteca Gabriel García Márquez de Sant Martí, guardonada com la millor biblioteca del món del 2023 per la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA). “Aquest premi és el millor exemple de com fem ciutat a Barcelona: posant les persones i la cultura al centre!”, ha remarcat Collboni en un missatge a la xarxa X, l’antiga Twitter. L’alcalde ha felicitat l’equip de la biblioteca, des de la directora fins a tots els treballadors per la seva feina, així com els arquitectes que van crear aquest “espectacular equipament”, i sobretot els veïns, “que han convertit la biblioteca en un espai de vida, cultura i convivència”.

La millor biblioteca inaugurada el 2022

La Biblioteca Gabriel García Márquez ha estat seleccionada com una de les quatre millors biblioteques del món construides el 2022 per la bona valoració amb la interacció amb l’entorn i la cultura local, la qualitat arquitectònica de l’edifici, la flexibilitat dels espais i serveis, la sostenibilitat, el compromís amb l’aprenentatge i connexió social, la digitalització i solucions tècniques dels serveis. Les darreres biblioteques guanyadores d’aquest premi han estat: la Missoula Public Library (EUA), Deichman Bjørvika (Noruega) i l’Oodi Helsinki Central Library (Finlàndia).