La Fiscalia de Barcelona ha demanat l’arxivament de la causa contra l’exalcaldessa Ada Colau que va presentar la immobiliària Juninmo, a través d’una querella, on l’acusa de coaccions per haver-li obert dos procediments sancionadors per no oferir lloguer social a un inquilí el 2021. El fiscal sosté que de l'actuació municipal no hi ha cap il·lícit penal. La querella va ser acceptada per la titular del jutjat d’instrucció 20 de Barcelona, l’abril passat, i també es dirigeix contra la llavors regidora d'Habitatge, Lucía Martín, i contra treballadores del SIPHO, servei municipal destinat a evitar el desnonament de persones vulnerables, així com de la Unitat de Disciplina i del districte de Gràcia. Aquesta querella és la segona presentada per coaccions per una immobiliària  i la cinquena contra la líder dels Comuns quan encapçalava l’alcaldia de Barcelona. Actualment, totes les querelles han estat arxivades, menys aquesta per coaccions i una sobre subvencions a entitats afins.

La immobiliària exposa en la querella que l’Ajuntament de Barcelona li va obrir un expedient sancionador el 2021 per no oferir un lloguer social a un inquilí. Hi afegeix que va haver de prorrogar el contracte i quan l’inquilí va deixar de pagar el lloguer, tres mesos després de la firma, en demanar un nou desnonament, els responsables municipals van incoar-li un nou expedient sancionador, en relació amb un altre immoble. Per això, va presentar una querella per coaccions contra la llavors alcaldessa Colau i l’equip de funcionaris i treballadors socials. 

Cap infracció

En l’escrit, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, el fiscal sosté que de les actuacions municipals “no es desprèn l’existència d’una infracció penal”. Hi afegeix que “no consten coaccions per prorrogar el contracte de lloguer malgrat l'impagament de mensualitats o per a oferir una alternativa residencial. Aquest oferiment —indica— no és una imposició dels responsables municipals sinó una exigència legal si es donen una sèrie de requisits, que en aquest cas no es donaven i, per això, després d'acreditar-se aquest extrem, l'expedient va ser arxivat”. El fiscal també assegura que “no consta tampoc que la querellant hagués accedit a prorrogar el contracte de lloguer per exigències de les querellades ni per amenaces d'obertura d'expedient, ja que un d'ells es va arxivar després de les al·legacions de la querellant i l'altre es va arxivar pràcticament d'inici després d'haver-se advertit un error material.”

El Tribunal Constitucional va suspendre l’article de la llei catalana que obligava els propietaris a oferir habitatge de lloguer, fet que va obligar a revisar expedients sancionadors. En aquest sentit, l'únic retret del fiscal al consistori d'Ada Colau és que potser van actuar amb cert "automatisme" en obrir els expedients sancionadors, tot i que després van ser correctament revisats.

Les causes penals

Ada Colau va concórrer a les eleccions municipals del maig passat amb quatre causes penals obertes (Vauras, superilles, subvencions, Juninmo), a les quals poc després es va afegir una cinquena per la suspensió de relacions de l'Ajuntament de Barcelona amb Israel. Actualment, hi ha obertes la causa de la immobiliària del cas de Gràcia i la querella de l'Associació per la Transparència per la concessió de subvencions a entitats afins, en la qual la Fiscalia  també va demanar l’arxivament i l’Audiència de Barcelona l’ha fet reobrir parcialment.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!