Els dos primers dies de tancament del recinte de la bateria antiaèria del cim del Turó de la Rovira s’ha saldat, per una banda, amb sancions per incomplir l’ordenança de civisme, i per l’altra, amb la sensació que la tanca no ha estat efectiva i no ha impedit que grups de turistes hagin pogut saltar-la i introduir-se al recinte, malgrat que hi ha una patrulla de la Guàrdia Urbana tota la nit. Davant aquesta situació, l’Ajuntament de Barcelona ha volgut deixar clara quina és la seva estratègia per als propers dies amb la intenció de “governar” la situació i evitar que la zona anomenada dels búnquers del Carmel torni a ser un espai de massificació turística i comporti problemes als veïns de l’entorn.

Així, després de l’experiència de dues nits, la regidora Rosa Alarcón, responsable del districte d’Horta-Guinardó, ha assenyalat aquest dijous al matí que “encara hi ha molta feina per fer” i que “des del primer moment hem dit que la tanca no era l’única solució”. Per això, ha volgut reivindicar que ja s’han acomplert dues fites, la primera, “l’increment del dispositiu policial, que va tenir un primer efecte, la desaparició de les festes il·legals”, i la segona, “el tancament nocturn, que ha produït un efecte dissuasiu”. Amb tot, Alarcón ha admès que “hi ha gent que salta i fa actes d’incivisme”, i ha recordat que aquestes persones, “s’arrisquen a sanció de la Guàrdia Urbana”. De fet, les multes per consum d’alcohol a la via pública, un dels motius pels quals poden ser sancionats, poden arribar als 600 euros.

Informadors cívics el cap de setmana

A més d’aquestes mesures ja en aplicació, l’Ajuntament de Barcelona en prepara de noves, la primera de les quals s’estrenarà ja aquest cap de setmana, que serà el de desplegar agents cívics que s’encarregaran d’informar fins a les 22 hores “a tots els turistes i altres persones que vulguin entrar al Turó de la Rovira, perquè sàpiguen que no ho podran fer”. A més, es mantindrà el reforç del desplegament policial durant el cap de setmana que es porta fent durant tot el mes d’abril, que inclou mesures com tallar al trànsit els carrers Gran Vista i Doctor Bové”. Els agents cívics, a més, estaran en contacte permanent amb la Guàrdia Urbana per informar-los dels eventuals actes incívics, inclòs l’intent de saltar la tanca. A més, ha recordat que les persones que s'escampin pel perímetre ho poden fer sense vulnerar les ordenances de civisme, és a dir, sense beure alcohol ni amb excés de soroll.

TANCAMENT TURO DE LA ROVIRA / Foto: Montse Giralt
La regidora Rosa Alarcón (dreta), parlant amb veïns del Turó de la Rovira el dimarts passat / Foto: Montse Giralt

Un altre aspecte que vol treballar l’Ajuntament és el de la informació, no només a l’espai concret, sinó a tots els nivells, en aquest sentit ja s’informa en hotels, albergs juvenils i pisos turístics del “canvi d’usos del Turó de la Rovira, que ha passat de ser un lloc de festes il·legals a ser un lloc de cultura”. Aquesta informació també s’ha distribuït a través d’aplicacions de taxi i s’està gestionant també amb prescriptors turístics com Booking i portals d’informació com Google Maps: “Volem que aquesta informació arribi el més ràpid possible als turistes”.

Finalment, Alarcón ha insistit que l’estratègia de l’Ajuntament depèn d’aconseguir “governar” l’espai dels búnquers del Carmel. “L’objectiu final és la governança de l’espai”, ha assenyalat la regidora, per atribuir l’origen del problema una dècada enrere, “quan es va descentralitzar el turisme sense governança i ara, després de deu anys hem d’introduir governança a l’espai”. Per tot plegat, Alarcón ha admès que “les coses no es resolen d’un dia per l’altre”, però ha volgut llançar un missatge esperançador als veïns “Continuarem a sobre, perquè som conscients que el problema no està resolt”.