Al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac -a cavall entre el Bages, el Moianès i el Vallès Occidental-, hi nidifica una parella d’àliga cuabarrada (Aquila fasciata) de la qual se’n fa un seguiment que ara s’ha pogut millorar gràcies a la instal·lació d’una càmera d’alta resolució enfocada al niu, amb el que es podrà aprofundir en l’observació de la parella de rapinyaires. La instal·lació de la càmera s’ha emmarcat en el programa internacional Tech4Nature, que desenvolupa la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) i l’empresa Huawei.

El dispositiu facilitarà l’estudi del comportament de la parella de rapinyaires, una espècie en perill d’extinció

La càmera, col·locada pels Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya i gestionada per Miranatura, s’ha instal·lat abans del període de nidificació. El seguiment es complementa amb l’anellament i col·locació d’un receptor GPS, a càrrec del grup Parés & Bosch, a l’àliga mascle. Aquest individu substitueix l’exemplar que va morir electrocutat l’any passat després d’un incident amb una torre elèctrica propera. El dispositiu facilitarà l’estudi del comportament de la parella de rapinyaires, una espècie en perill d’extinció, i permetrà determinar amb més exactitud com reacciona a les pertorbacions al medi més proper.

Col·laboració publicoprivada

Directius de la UICN i de Huawei i del seu programa Tech4All van visitar el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac l’1 de març per aprofundir en el projecte Tech4Nature. Durant la reunió, es va fer balanç de la primera fase, que va finalitzar el 2023, i se’n van planificar les tasques de la segona, que es desenvoluparà entre el 2024 i el 2026. A la segona etapa es continuarà col·laborant amb altres espais naturals en el seguiment de visitants en hàbitats clau, com ara la flora d'alta muntanya. Amb els resultats obtinguts i amb el suport d’un centre tecnològic, està previst dissenyar un sistema d’alertes utilitzant bioacústica i imatges analitzades amb intel·ligència artificial.

 

Aquest projecte que desenvolupa la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 “Salut i benestar”, número 11 “Ciutats i comunitats sostenibles” i número 15 “Vida terrestre”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!