Després que aquesta matinada ha caigut un lledoner al carrer del Comte Borrell així com un altre arbre al carrer del Tenor Masini, un fet sumat a la mort d’una persona a l’agost a la plaça d’Emili Vendrell per la caiguda d’una palmera i un altre incident al juliol a la plaça Ibèria, aquest dimecres Esquerra Republicana de Catalunya ha reclamat a l’Ajuntament de Barcelona explicacions sobre la situació dels arbres i palmeres de la ciutat -cal considerar que les palmeres no són tècnicament arbres, sinó plantes arborescents- en una situació que, segons dades d’ERC, cauen amb una mitjana anual de fins a cinc-cents exemplars.   

En aquest context, la regidora Elisenda Alamany ha presentat un prec pel qual demana que el govern municipal “presenti un informe de quants arbres i palmeres de la ciutat ha revisat durant l’estiu, en quin estat es troben i quines mesures ha pres per tal d’evitar noves caigudes i possibles accidents”. De fet, la caiguda d’arbres, així com de palmeres, a més de causar una víctima mortal aquest estiu, ha generat una sensació d’inseguretat entre la ciutadania després de repetits incidents recents.

Cal tenir en compte que Parcs i Jardins té entre les seves atribucions vetllar per la conservació i salut dels arbres i que aquesta mateixa matinada, els Bombers de Barcelona, a més de retirar l’arbre caigut a comte Borrell, han optat per talar un altre, a causa del seu mal estat i el perill que pogués caure. Sobre les causes de la caiguda, a més de les condicions meteorològiques, s’apunten possibilitats com la presència d'un fong així com l'estrès hídric provocat per la sequera, que podria haver afectat la flexibilitat de l'arbre. De tota manera, des del departament d’Arbrat de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Barcelona s’ha iniciat una investigació per tal de poder aclarir què ha fet que aquest arbre hagi cedit la matinada d’aquest dimecres, 30 d’agost al mig del carrer.

Dos morts per aquesta causa a Barcelona

A inici d’agost una noia de 20 anys va morir després de ser enxampada sota una palmera datilera que havia caigut a la plaça d’Emili Vendrell, tocant al carrer de Joaquín Costa, al cor del Raval. La noia, que era habitual de la zona, va ser sorpresa per la caiguda de la palmera i arran d’aquest fet el consistori va ordenar revisar tots els arbres i palmeres per evitar nous ensurts. A més, l’any 2020 l’Ajuntament de Barcelona va haver de pagar una indemnització de més de 100.000 euros a la família d’un home que també va morir esclafat per una palmera que es va desplomar al parc de la Ciutadella.