ERC ha arribat a un principi d'acord per entrar al govern municipal de Barcelona al costat del PSC de Jaume Collboni. Aquest acord se sotmetrà a votació de la militància perquè el validi, segons ha informat la formació republicana en un comunicat aquest dimarts a la nit. En el comunicat, ERC explica que, un cop finalitzat el cicle electoral del 12 de maig i el 9 de juny, s’han reprès les converses amb l’executiu de Collboni. En el marc d’aquestes converses s’ha arribat a “un preacord per un programa de govern conjunt i progressista per a Barcelona”. Això s’acompanya “d’un principi d’acord per a la nova composició de l’executiu”.

El principi d’acord contempla que Esquerra tingui “responsabilitats de gestió en àrees claus per als republicans, com ara la llengua catalana, joventut, turisme, promoció econòmica, drets socials, projecció de ciutat, gent gran o qualitat urbana”. Aquests acords, però, hauran de ser validats per la militància del partit. Segons el comunicat, l’executiva de la Federació de Barcelona, que s’ha celebrat aquest dimarts al vespre, ha establert que aquest principi d’acord es comparteixi amb la militància d’Esquerra Barcelona i se sotmeti a debat i validació els pròxims dies. Això es farà a través dels mecanismes habituals establerts al funcionament orgànic del partit.

ERC ha volgut ser "protagonista de la ciutat" des de l'inici del mandat

Esquerra Republicana justifica l’acord amb el PSC perquè assegura que el seu objectiu ha estat en aquest mandat “ser protagonista de la ciutat i de l’acció de l’Ajuntament des de l’inici” i, amb aquesta voluntat, ha mantingut durant mesos converses per “explorar un possible acord per governar Barcelona”. És així que es van celebrar trobades i debats amb la militància als casals per “debatre sobre el diagnòstic actual de la ciutat i l’estratègia municipal de futur que convé seguir a la ciutat”. “Un procés amb resultats positius i que ha confegit un sentir compartit entre totes les sensibilitats del partit a la ciutat sobre el rumb que havia de prendre l’organització i el grup municipal”, subratlla el comunicat.

A la nota enviada als mitjans a darrera hora d’aquest dimarts, els republicans fan valdre l’objectiu de “parlar de la ciutat i del model que ha de tenir Barcelona” més enllà “d’altres qüestions”. “És per això que es va prioritzar la negociació d’un acord de pressupostos que comencés a influir en la governació de la ciutat i que reflectís la Barcelona que Esquerra vol”, assenyalen.

La decisió dels republicans també busca posar fi a un cicle polític “en què la ciutat ha viscut d'esquena al país” i a les conseqüències de no haver-hi en el govern una força sobiranista: “Barcelona com a ciutat global que viu d'esquena al país, la llengua catalana cada cop és menys parlada a la ciutat, desapareix el comerç de barri, el turisme ho inunda tot i els preus de l'habitatge expulsen als barcelonins de la seva ciutat”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!