Passada la cita electoral de diumenge passat i quan Jaume Collboni està a punt de celebrar el primer any com a alcalde -va ser investit el 17 de juny del 2023-, la possibilitat d’ampliar el govern municipal amb la incorporació d’un o més grups continua tan oberta, o tan tancada, com sempre. Així ho ha assegurat aquest dimarts al matí la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, quan ha afirmat que les converses per formar un govern de coalició a Barcelona continuen: "Les converses no han deixat de ser en diverses intensitats en tot moment", ha indicat Bonet en declaracions als mitjans.

Ara bé, per Bonet, aquestes negociacions així com el possible calendari, “no estan condicionats pel ple d'investidura al Parlament de Catalunya”, malgrat que salta a la vista que una entesa entre els socialistes i ERC per aconseguir la investidura de Salvador Illa aplanaria d’allò més l’entrada d’Esquerra al govern municipal. A més, cal tenir present que l’alcalde Collboni va apuntar, un cop aprovats els pressupostos automàticament però amb el suport d’ERC, que la següent pantalla era ampliar el govern municipal i que a mitjans de maig es va marcar l’objectiu de configurar una "majoria progressista" abans de l'estiu i de fer-ho "en clau de Barcelona".

 

En tot cas, tornar a posar sobre la taula la situació dels pactes de govern a l’Ajuntament de Barcelona coincideix amb el fet que aquest mateix dimarts la presidenta de la Federació d'ERC Barcelona, Eva Baró, i el portaveu adjunt del grup municipal, Jordi Coronas, han publicat un article d'opinió a 'El Periódico' en què reivindiquen "una nova etapa per a Barcelona". En l'article, defensen que la militància republicana decideixi si l'estratègia del partit passa per "assumir el repte de ser protagonista" a la ciutat. És a dir, decideixi un pacte amb Collboni.

El moment de festejar ERC?

En tot cas, en les últimes intervencions de l’alcalde Collboni no han passat per alt alguns gestos que es poden interpretar com la necessitat de festejar ERC en un moment en que la possible presidència d’Illa depèn d’un eventual suport dels republicans. Sempre que ha tingut ocasió, Collboni ha agraït públicament l’acord amb ERC pels pressupostos -malgrat que al final es van aprovar de forma automàtica després de perdre la qüestió de confiança- i en la recent presentació d’inversions a la Barceloneta, l’alcalde va assenyalar explícitament ERC com el grup que havia fet possible dur a terme part de les inversions. Encara que oficialment el govern Collboni desvinculi les negociacions d’un acord municipal del que pugui passar al Parlament de Catalunya, no és gens descartable que finalment hi hagi alguna relació entre el que passi en un lloc i a l’altre

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!