Aquest dimecres, 26 d’abril, es commemora a tot el món el Dia Internacional de Conscienciació sobre el Soroll, una jornada en què centenars d’associacions d’arreu del món de persones afectades per la contaminació acústica s’uneixen per enviar a la societat un missatge rotund sobre el problema del soroll i els seus efectes nocius sobre les persones i els seus béns. A Barcelona, la FAVB i altres entitats veïnals participaran en un minut de silenci contra el soroll, en una acció concertada i simultània amb altres ciutats de tot l’Estat espanyol, que congrega més de 2.600 associacions i entitats d’àmbit estatal, que representen 1.300.000 socis. L'acció de Barcelona començarà a les 11.30 h i tindrà lloc a la plaça de George Orwell, a Ciutat Vella.

Segons ha informat la FAVB, l’acció té l’objectiu de conscienciar els poders públics i la ciutadania dels danys i perjudicis que el soroll i la contaminació acústica causen en la vida de les persones i d’abordar amb urgència les maneres d’evitar-lo o reduir-lo. Per això, considera que cal conscienciar sobre el problema i informar degudament la població sobre els danys que l’exposició al soroll pot causar, ja que afecta greument la salut i la qualitat de vida, raó per la qual es considera “un problema greu de salut pública que, a més, lesiona els drets fonamentals de les persones”.

El soroll mata

Per això mateix, les entitats convocants consideren que és urgent exigir a les administracions públiques competents el compliment de les lleis i les sentències que s’han dictat per protegir els drets fonamentals de la ciutadania i defensar la seva salut i la inviolabilitat dels domicilis. A més, cal adoptar mesures preventives i correctores que solucionin el problema del soroll. Cal tenir present que el soroll es relaciona amb patologies diverses: la demència, l’ictus, les malalties cardiovasculars, la hipertensió, la depressió, l’ansietat, els ingressos hospitalaris, el retard cognitiu i problemes socials com l’absentisme laboral i escolar, la pèrdua de qualitat de l’espai públic i la depreciació d’habitatges i que l’OMS també alerta que més de mil milions de joves estan en risc de patir pèrdua auditiva. 

A la convocatòria de Barcelona, que inclou una roda de premsa, s’hi han adherit la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB); Alerta Poble Sec; AVV del barri Gòtic; AVV del Casc Antic; Plataforma d'Afectats per la Contaminació Acústica i la Massificació d'Esdeveniments (PACAME); Plataforma Carrers i Places de Gràcia; SOS Enric Granados; SOS Triángulo Golfo; STOP Concerts Fòrum, i Xarxa Veïnal del Raval. Algunes d’aquestes entitats ja s’han mobilitzat diverses vegades per protestar pel problema del soroll, en especial en les zones de massificació turística i lúdica, on el mateix Ajuntament ha hagut de posar sonòmetres per calibrar la magnitud de la contaminació acústica.