Una cinquantena d'actors, músics i veïns de Ciutat Vella han muntat un pessebre vivent a la plaça Sant Jaume. L'actor Jaume Mallofré, un dels seus promotors, ha explicat que ho fan per reivindicar les tradicions catalanes davant l'absència de la representació tradicional, que enguany l'Ajuntament de Barcelona va decidir no instal·lar per evitar aglomeracions en el context del coronavirus.

L'esdeveniment es tornarà a celebrar el 23, 29 i 30 de desembre i el 4 de gener. El col·lectiu que ho ha organitzat és de Ciutat Vella i té intenció d'organitzar-se en associació cultural i que ha comptat amb la col·laboració de 'La Passió d'Olesa', l'ANC, 'Can Rafató' i Teixidores per la República.

Els veïns volen un pessebre

Mallofré ha explicat que els veïns del barri troben a faltar "la temperatura, el caliu, l'atmosfera" de la instal·lació que cada any l'Ajuntament de Barcelona havia fet a la plaça de Sant Jaume. "Aquest any no hi havia res i ens sentíem una mica desangelats", ha explicat.

També ha rebatut l'argument pel qual el consistori no ha instal·lat el pessebre: "No pot ser que els metros i els mitjans de transport vagin atapeïts, i aquí no es pugui fer el pessebre", ha dit.

Ha explicat que la iniciativa "va sortir com una broma, però l'espurna es va encendre i de seguida es van apuntar 50 o 60 persones". La voluntat del pessebre també és reivindicar les tradicions catalanes. "Som terra d'acollida, i ens agrada que vingui tothom, i som multiculturals, però no a costa de renegar de les nostres tradicions", ha reivindicat l'actor.

El pessebre vivent representat mostrava la tradicional escena del naixement de Jesús i l'anunciació de l'àngel als pastors amb figures estàtiques. Al costat, els artistes han interpretat nadales i han recitat fragments del poema de Nadal de Josep Maria de Sagarra i de l’obra d’Eugeni Xammar, poesies de JV Foix i d'altres.

¿Qui hi ha darrere la iniciativa?

Entre els artistes que participen en el pessebre vivent hi ha Pepa Arenós, Marga Barjau, Frederic Bentanachs, Lloll Bertran, Alèxia Cabré, Pep Cruanyes, Anna Cunyat, Jordi Delgado, David Espunya, Jordi Fàbregas, Celdoni Fonoll, Sàskia Giró, Agustí Gimeno, Joan González, Ona Ibarra, Ruth Kor, Lina Jerez, Maria Jesús Lleonart, Ian Lleonart, Jaume Mallofré, Àngel Martínez, Cesc Muñoz, Glòria Martí, Enric Majó, Maria Palau, Francesc Palomar, Susana Puig, Pilar Rebaque, Carme Sansa, Ester Sangil, Consol Segur, Elisabeth Sitjes i Òscar Valdés.