L'empresa que va fabricar l'estel que el passat mes de desembre es va encendre a la Sagrada Família es troba en risc de desaparèixer. La companyia de fabricació de vidres Cricursa, es debat entre la liquidació i la venda. Cricursa, es veu amb l’amenaça a sobre de la liquidació, a causa del deute que arrossega, quantificat en uns 60 milions d’euros després de dos anys durs a causa de la caiguda del negoci durant la pandèmia. L'empresa està en concurs de creditors des del desembre i la fallida amenaça els llocs de feina de 330 treballadors, segons ha informat TV3. La incertesa sobre el futur de l'empresa vidrera, que compta amb tallers a les comarques de la Noguera i del Vallès Oriental, és important. En els darrers dies ha aparegut una opció de compra de les fàbriques i així salvar-les del tancament. Segons ha informat el diari Segre una empresa espanyola hauria mostrat el seu interès per adquirir Cricursa i reflotar-la.

Situació precària

Les fàbriques de l'empresa es troben a la Sentiu de Sió i Balaguer, a la Noguera, i a Granollers. Uns 200 empleats treballen a les plantes de la Noguera i un centenar més, al Vallès Oriental. La planta de Balaguer, ja no està en funcionament. Un grup de treballadors s'han reunit aquest divendres davant de la planta de la Sentiu de Sió per protestar per la situació precària i d'incertesa que viuen. Des del comitè d'empresa, Daniel Luna ha explicat que els deuen tres mesos de sou i que estan afectats per un ERTO. El que preocupa més és la situació en la qual quedaria la Noguera. Cricursa és una empresa que sovint ha estat citada com a cas d'èxit i ha tingut projectes internacionals. Aquesta crisi, però, pot desembocar en un tancament o una venda que preocupen molt a les comarques afectades. Si al final la companyia s'acabés venent a un tercer, no es garanteix la continuïtat de la plantilla. La planta de la Sentiu de Sió, per exemple, és de grans dimensions i té un impacte econòmic important al territori. Per la població implica "perdre gran part del pressupost", segons ha dit l'alcalde, Josep Torres

Encàrrecs internacionals

Cricursa, especialitzada en el disseny i la fabricació de peces de vidre corbat, compta dins dels seus encàrrecs més emblemàtics amb l'estel que corona la torre de la Mare de Déu a la basílica de la Sagrada Família, inaugurada el 8 de desembre. Des d’aleshores, l’estel s’ha convertit en un reclam més del monument més conegut de Barcelona. L’estrella té 12 puntes, fa 7,5 metres de diàmetres i pesa 5,5 tones. La inauguració d'aquest estel gegant es va fer coincidir amb el dia de la Immaculada Concepció, que commemora que la Mare de Déu va ser concebuda sense el pecat original. S’il·lumina amb tecnologia LED; la potència elèctrica que requereix per brillar és equiparable a la que necessita una liquadora o un ordinador portàtil. Amb els seus 138 metres d’alçada, la Torre de la Mare de Déu està cridada a convertir-se en un nou símbol del temple i, per extensió, de la ciutat de Barcelona, ja que suposa un nou punt de referència de l’skyline de la capital catalana, encara més pel fet que estarà il·luminada, en principi, amb el mateix horari que les façanes, és a dir, de 18 h a 22 h en horari d’hivern.