La Diputació de Barcelona es prepara per entrar a la recta final del mandat, que tindrà lloc després de la celebració de les eleccions municipals el maig del 2023 amb l’aprovació, en el ple d’aquest dijous, dels pressupostos per a l’any vinent, uns comptes en expansió, que suposen un augment d’un 4,28% respecte al 2022 i que, en paraules de la presidenta de la Diputació, Núria Marín, pretenen ser una “carta de navegació” per al futur govern. Per al 2023, els comptes de la diputació conformen un marc pressupostari total de 1.241,8 milions d’euros desglossats en dues partides, el pressupost inicial, de 1.087,4 milions d’euros i l’afegit del romanent líquid de tresoreria, de 152,4 milions.   

Just abans de la celebració del ple, Núria Marín ha presentat les xifres, però també d’alguna manera fer un breu balanç d’un mandat al que li queda poc més de mig any. En aquest sentit, la presidenta de la Diputació de Barcelona ha recordat que el mandat ha revestit certa complexitat, ja que el pressupost del 2020 eren de “transició” amb el qual es va haver de fer front a dues “sorpreses”. La primera, el temporal Gloria, de gener, que va causar estralls en molts municipis de la demarcació, i la segona, la pandèmia del coronavirus, que va obligar a articular un pla de xoc de 100 milions per afrontar despeses no previstes, com “la compra de material sanitari”. 

 

En aquest breu repàs, Marín ha assenyalat que el segon pressupost, el del 2021, va ser de “resiliència” i el tercer i vigent, “més de normalitat”, tot i que tampoc preveia els efectes de la guerra d’Ucraïna. En aquest context, per tancar un mandat “complex i difícil”, s’ha preparat un pressupost “ambiciós” en el que destaca que el 83% del total és “suport directe als ajuntaments”, a més de recordar que els comptes de la Diputació, en comparació amb els d’altres administracions, tenen un “nivell d’execució molt alt”. El nostre pressupost és "executat i útil", ha afegit. A més, ha assenyalat que el govern de coalició de la Diputació, format pel PSC i Junts per Catalunya, “potser no era l’esperable”, però que “l’èxit ha estat treballar de mica en mica tots els temes”. De fet, aquests pressupostos compten amb el suport del soci de govern, Junts per Catalunya. 

“Esperem que aquest pressupost sigui útil de l’1 de gener al 31 de desembre, i que el nou govern pugui utilitzar un pressupost que no trobarà hipotecat”, ha reblat Marín. Per la seva banda, la vicepresidenta segona de la Diputació, Carmela Fortuny, de Junts, ha apuntat que en aquest “darrer pressupost de la coalició”, les forces de govern han fet “un exercici de realisme”, i ha reivindicat el paper d’aquesta administració com a “locomotora, xarxa de protecció i escut social” dels municipis i els habitants que la conformen”. 

Eixos principals dels pressupostos

En la presentació més tècnica dels pressupostos, el diputat de Recursos Humans, Hisenda i Serveis Interns, Carles Ruiz (PSC), ha indicat que les mesures engegades pel govern espanyol i la Unió Europea per fer front a la crisi de la pandèmia del coronavirus ha estat molt “útil per aportar recursos als municipis”, gràcies als canvis en la fiscalitat i l’aportació dels fons Next Generation. En aquest sentit, el pressupost del 2023 manté el principi d’endeutament zero que es manté des del 2020, amb la prioritat de mantenir el compromís amb els ajuntaments de la demarcació a partir d’un pressupost inicial de 1.087,4 milions d’euros que amb l’afegit del romanent líquid de tresoreria, de 152,4 milions, suposa un total de 1.241,8 milions.   

En l’actual context de crisi energètica, i en comparació amb el 2022, el pressupost ha previst un creixement de més d’un 55% de la partida destinada als subministraments, amb 4,10 milions d’euros més. Altres eixos dels comptes són el Pla Xarxa de Governs Locals, dotat amb 274,47 milions d’euros, que és una de les principals línies de suport de la Diputació de Barcelona als governs locals de la demarcació, programa que es materialitza mitjançant el Catàleg de Serveis (132,1 milions d’euros), el Programa General d’Inversions (61,1 milions d’euros) i els programes sectorials o específics (81,2) milions d’euros. El pressupost, a més, està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, aprovats per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 2015.