La senyora Blanca, una veïna de 78 anys del barri Gòtic de Barcelona, ha estat desnonada aquest dijous per un impagament inicial de 177 euros, després d’un intent de llançament ajornat a l’últim moment el mes de novembre passat. El 2017, les parts van acordar unes obres de millora a l'habitatge assumides per la propietat, amb la contraprestació d'augmentar 88,80 euros mensuals el lloguer. La dona, però, no va pagar inicialment les dues primeres mensualitats, perquè creia que les obres no s'adequaven al que s’havia pactat prèviament. Al novembre, la propietat va acceptar negociar un lloguer a preu de mercat. Finalment, però, la dona ha estat desnonada del seu domicili del carrer de Boters, 6. El col·lectiu Resistim al Gòtic n'ha culpat l'Ajuntament de Barcelona, però aquest assegura que ha estat la propietat qui ha rebutjat la seva proposta.

Segons ha explicat Resistim al Gòtic en un comunicat, durant aquests tres mesos s'han produït negociacions i hi havia un acord, que ha lamentat que el consistori barceloní ha acabat trencant "de manera totalment opaca i vergonyosa". Aquest acord establiria que la dona continués pagant la renda antiga i l'Ajuntament la complementaria fins als mil euros exigits per la propietat, amb una data fixa per tenir accés a l'habitatge públic que està esperant la veïna. A més, aquesta entitat ha afirmat que finalment el consistori ha rebutjat l'acord amb arguments "absurds, poc coherents i poc creïbles" i ha apuntat que els pagaments de quotes de lloguer a “propietaris especuladors” no ataquen l'arrel del problema, però ha defensat que permeten a persones en procés de desnonament continuar vivint a la seva llar habitual mentre se'ls busca un pis d'emergència. En aquest cas, feia 55 anys que la dona vivia en aquest domicili.

Per tot plegat, el col·lectiu ha exigit explicacions immediates a l'Ajuntament i que aquesta veïna sigui reallotjada "immediatament" en un habitatge públic al barri. Per la seva banda, i segons recull l’ACN, fonts de l'Ajuntament han explicat que el problema és que no pot avalar pagaments de tercers, com estava reclamant la propietat. Per això, la seva proposta era la de donar un ajut d'emergència social a la dona en concepte d'habitatge, de 1.000 euros, que s'abonaria a la propietat per tal que la veïna pogués romandre al seu pis. El consistori ha insistit que no pot avalar, però sí atorgar ajuts d'emergència. Per això, es comprometia a abonar aquest ajut d'emergència fins que la dona deixés l'habitatge i anés a un pis públic. En aquest sentit, les mateixes fonts han indicat que la propietat ha rebutjat aquesta opció.

De moment, s’ha activat un allotjament d'emergència per a la veïna desnonada a l'Eixample i durant els dies vinents la dona podrà anar a recollir les seves pertinences al seu antic habitatge, segons han indicat des del consistori.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!