El grup de veïns Salvem el Guinardó ha presentat aquest dilluns, 13 de febrer, una denúncia davant la Fiscalia Provincial de Barcelona, respecte al servei d'atenció a drogodependents sense llar, situat en l'antic Hotel Aristol del barri del Baix Guinardó, una instal·lació polèmica a causa de la seva situació, davant per davant d’un centre escolar. L’Hotel Aristol, situat al carrer de Cartagena cantonada amb Mas Casanovas, ha estat polèmic des que el març del 2022 es va convertir en un alberg per a toxicòmans sense llar, fet que va provocar la repulsa veïnal i l’aparició del mateix col·lectiu que ara ha presentat denúncia.

Segons ha fet públic aquest col·lectiu veïnal, des del moment que es va establir aquest espai per a drogodependents s’ha intentat mantenir un diàleg amb l'Administració municipal, però aquesta sempre “ha ignorat totes les proves i evidències” que se li han mostrat respecte al risc ambiental que genera aquest centre en estar davant d'una escola d'ensenyament infantil i primari, i sobre les “escasses condicions” que té l'Hotel Aristol perquè es pugui prestar un bon servei a la cinquantena d'usuaris que el fan servir de manera habitual.

A causa d'això i davant la probable renovació del servei el setembre del 2023, el col·lectiu s’ha vist “obligat” a presentar una denúncia davant la Fiscalia Provincial de Barcelona. De fet, Salvem el Guinardó considera que l’Hotel Aristol “no compleix les condicions legals per prestar” el servei d’alberg per a toxicòmans sense llar, “ni per la seva ubicació, ni per les seves característiques, ni pels permisos que actualment posseeix”. A més indiquen que tot i l’intent d’acordar que només hi hagi consums de drogues legals, “els usuaris continuen portant drogues il·legals com heroïna, cocaïna i crack” i “consumint-les en narcosales habilitades a menys de quinze metres d’una escola”.

Xeringues prop de l'escola

De fet, els veïns protestes perquè a conseqüència de l’establiment d’aquesta zona per a drogodependents als voltants de l’escola Mas Casanovas s’han trobat “xeringues, pipes, tendes d’acampada, ocupació de bancs i parcs propers i persones consumint drogues”. Així mateix, el col·lectiu veïnal lamenta que aquests fets “són negats constantment per l’administració al·legant que són casuals o que no tenen res a veure amb el centre”, i defensen que el mateix se’ls deia als veïns de les Corts quan aquest servei estava ubicat en aquell barri i que van veure com les “casualitats van desaparèixer un cop el servei es va reubicar al Baix Guinardó”.

“En veure vulnerats els nostres drets com a ciutadans i els drets dels usuaris a rebre un servei digne, i després del fracàs del diàleg amb l’administració municipal, ens hem vist obligats a presentar denúncia davant la Fiscalia Provincial de Barcelona”, afegeix el col·lectiu.