El saló internacional de la construcció, Construmat, torna del 20 al 22 de maig al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona amb els darrers avenços en materials, sistemes i tecnologies de construcció. S'hi esperen més de 350 expositors i més de 22.000 visitants. Es mostraran productes, idees i solucions per reduir l'impacte ambiental del sector, augmentar-ne la digitalització i fer front al problema de la manca d'habitatge. I, enguany, ho fa amb més empreses i més visitants: s'hi esperen un total de 350 expositors i més de 22.000 visitants. Hi compartiran idees per reduir l’impacte ambiental del sector, augmentar-ne la digitalització i fer front al problema de la manca d’habitatge.

Concretament, s'hi presentaran novetats en maquinària i eines, construcció industrialitzada, murs, estructures, façanes i cobertes, aïllament, impermeabilització, urbanisme i espai exterior, disseny i interiorisme, paviments i revestiments, BIM i TIC per al projecte i l’obra, cuines, banys, il·luminació, gestió i captació d’energia, instal·lacions, tancaments, fusteria, serralleria i protecció solar, entre altres.

Construmat creix amb més de 350 expositors de 22 països i 120 activitats de coneixement, formació i networking

Precisament, en aquesta àmplia zona expositiva, hi seran presents noms del sector com Alsina, Technal, K-line, Urbidermis, Jung, Greco Gres, Exlabesa, Deceuninck, Grupo Valverde, Cosentino, StilCondal, Indalsu, Alufactory, Fischer, PMP, Molins, Lahyer, Evowall, Tq Tecnol, Renolit, Dakota, Steico, Saloni, KLH i A. Solanes.

 

Un Construmat més internacional

Construmat creix en internacionalitat. Més d'un terç de l'oferta comercial de Construmat és internacional. Fins a 22 països estan representats a la fira. Majoritàriament europeus, tot i que també exposen empreses de la Xina, el Marroc, el Japó o els Estats Units. Així, hi assistiran empreses estrangeres de França, Alemanya, Portugal, la Xina, Polònia, Bèlgica, Àustria, el Marroc, Itàlia, el Regne Unit, els Països Baixos, Egipte, Andorra, Lituània, Hongria o el Japó, entre d’altres.

Un 35% dels expositors provenen de fora d'Espanya

Turquia serà el país convidat amb la participació d’una vintena d’expositors, majoritàriament fabricants de materials i de maquinària per a la construcció. El país també tindrà protagonisme tant en el programa d’activitats de la fira, on es donaran a conèixer casos d’èxit, com en les trobades de negoci programades, a les quals aportarà una nodrida delegació comercial i institucional, presentada per la Junta de Relacions Econòmiques Exteriors de Turquia (DEIK) i les empreses Kalyon Cities y Limak.

Les startups que revolucionaran la construcció seran presents al Construmat

40 startups amb solucions tecnològiques capaces d’optimitzar processos, reduir costos i millorar l’eficiència en el sector de la construcció també hi participaran. Entre les seves propostes hi ha nanorevestiments per augmentar la funcionalitat i durabilitat dels materials, sensors per monitorar en temps real la resistència del formigó o sistemes per analitzar infraestructures mitjançant drons i tecnologia 3D.

L'impacte ambiental, la tecnologia, l'atracció de talent i les solucions davant l'escassetat d’habitatge son els temes del Construmat 2025

A més, s'organitzaran sessions de pitching i oportunitats de networking, on aquestes empreses emergents podran presentar els seus projectes a possibles inversors, compradors i socis.

 

120 activitats per transformar la manera com construïm

Paral·lelament, el saló proposa 120 activitats entre les quals destaquen les sessions del Sustainable Building Congress, on més d’un centenar de ponents abordaran qüestions com ara l'habitatge social, la biohabitabilitat dels edificis i les aplicacions pràctiques de la intel·ligència artificial en l’arquitectura. Els arquitectes David Adjaye, Peris Toral, Stephen Bates i Mohammed Adib en seran els ponents principals.

 

A més a més, enguany, s’estrena Construmat Experience, un espai on tindran lloc les conferències i jornades més sectorials. A tall d’inspiració, s’analitzaran projectes interessants del Marroc, Portugal, Itàlia, França i Turquia. Es parlarà de construcció industrialitzada, edificis amb baixa empremta ambiental, marc normatiu en matèria d’eficiència energètica o solucions constructives resilients davant catàstrofes naturals, a més d’estratègies de reconstrucció després de la DANA, entre altres temes.

A tot plegat, cal sumar-hi el fet que augmentaran el nombre de tallers, demostracions pràctiques i formacions de capacitació professional

Conferències, tallers, demostracions i masterclasses que aborden des de la construcció resilient fins a la IA en el disseny

Un altre espai interessant serà el “Rethink”, que presenta Colab, la biblioteca de materials dels Emirats Àrabs, juntament amb l’exposició de materials avançats de l'Advanced Architecture Barcelona. S’hi exposaran solucions innovadores com el grafè autoassemblable, el contraxapat a base de palmera, els plàstics reciclats a partir de residus de la construcció o alternatives ecològiques al ciment, la fusta i el cuir.

 

També s'impartiran Masterclasses certificades pel Council for International Accreditation of Architecture & Design. En elles s’exploraran alternatives de disseny d’il·luminació sostenible i es parlarà de patrimoni arquitectònic i de l’ús de la IA en el disseny d’espais més sensibles i conscients.

Construmat impulsa el talent del futur i premia l’arquitectura amb valors

La recerca de fórmules per presentar la construcció com una opció laboral atractiva per a joves, dones i altres professionals és un altre dels grans reptes del sector. Per això, el 22 de maig, el saló dedicarà diferents sessions per conèixer el tipus de professionals qualificats que demanda la indústria, així com experiències dutes a terme per captar nou talent. A més, en col·laboració amb Barcelona Activa, es crearà un Marketplace amb oportunitats professionals.

Sessions específiques i un marketplace d’ocupació ajudaran a captar nous professionals per al sector

Finalment, tindrà lloc la cerimònia de lliurament dels Premis Construmat d’arquitectura sostenible i saludable. Comissariats per la Fundació Mies van der Rohe i amb el patrocini de Würth España, aquests guardons reconeixen edificis projectats per minimitzar l’impacte ambiental i augmentar el benestar dels usuaris. 

En aquesta edició, l'Hospital infantil de Zúrich de Herzog & de Meuron i les 'Cases de terra', un conjunt de 43 habitatges socials a Eivissa de Peris + Toral arquitectes han estat els guanyadors. I el Premi Construmat del públic ha recaigut en l’hotel de cinc estrelles ‘Torre del Marqués de Monroyo' (Terol), obra de l’estudi d’Osca edra arquitectura km0.