Els comuns votaran "no" als pressupostos de Jaume Collboni i han abocat l'alcalde a la qüestió de confiança, segons s'ha decidit aquest dimarts en el seu plenari ordinari. El ple de Barcelona en Comú ha decidit rebutjar els pressupostos que el PSC portarà a votació al ple municipal, que tindrà lloc aquest divendres. Les bases de la formació liderada per Ada Colau han justificat prendre aquesta decisió si Collboni manté "el bloqueig a formar un govern majoritari d'esquerres", tal com han explicat a Twitter. "Barcelona no vol un govern que miri a la dreta, necessita un govern capaç d'impulsar polítiques de futur", han reblat.

El "no" dels comuns deixa el pressupost de Collboni sense prou vots per tirar endavant, quan falten tres dies perquè els comptes públics arribin al plenari. El socialista tan sols disposa dels deu vots del seu grup i dels cinc d'ERC, un total de quinze, lluny dels 21 mínims que necessita per superar el tràmit. Tot plegat vol dir que l'alcalde s'aboca a perdre la votació i veure's en la necessitat de vincular l'aprovació dels pressupostos a una qüestió de confiança. 

Les bases dels comuns s'han posicionat davant la següent pregunta: "En cas que el PSC mantinguin la seva negativa a acordar un govern progressista abans del plenari municipal del 22 de març, dones el teu suport a la decisió de votar contra els pressupostos municipals del 2024?". La resposta ha comptat amb 165 vots a favor del "no" als comptes públics, cinc en contra i cinc en blanc, de manera que han descartat "massivament donar un xec en blanc als pressupostos del govern del PSC". En el mateix comunicat, Barcelona en Comú ha subratllat que no comparteix que els socialistes demanin als grups de l'oposició aprovar els pressupostos "sense abans haver pogut parlar de les polítiques i de quin model de ciutat defensen les mateixes".

Collboni tampoc no ha tancat mai la porta del govern municipal als comuns, però mantenint primer la necessitat d'aprovar primer els pressupostos per després tractar la qüestió dels pactes de govern. Té tres dies per canviar d'opinió i arribar a un acord amb Colau, si no vol que els comuns tornin a tombar un pressupost pactat entre el PSC i ERC: recordem que fa només una setmana que ja van dir que "no" als comptes públics de Pere Aragonès, decisió que va acabar amb la convocatòria de noves eleccions a Catalunya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!