Barcelona en Comú facilitarà la tramitació del projecte de pressupost del govern de Jaume Collboni. Així ho ha anunciat la portaveu dels comuns a l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, només vint-i-quatre hores abans que el govern municipal porti el pressupost a tramitació en una Comissió extraordinaria d'economia. Els d'Ada Colau facilitaran que se superi el tràmit, però a canvi han donat un termini de 30 dies a Collboni per formar un govern de coalició. Sanz ha detallat que aquest dimarts concretaran el sentit del vot —que pot ser a favor o una abstenció per facilitar la tramitació—, i que el vot definitiu serà en el ple del 22 de març "és el que compta". Perquè el projecte es pugui tramitar, cal que a la comissió d’aquest dimarts s’aprovi amb majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra. En tot cas, el pressupost no es votaria fins al ple de març. Fins al ple, Sanz ha recordat que passaran 30 dies en què BComú vol que s'arribi a un pacte de govern amb les forces d'esquerra, PSC, BComú i ERC: "Si aquí no hi ha pacte de govern, votarem que no. Des de BComú no esperarem més al fet que es faci el pacte de govern d'esquerres. És l'última oportunitat que donem al govern municipal per tancar aquest pacte d'esquerres". 

"Situació insostenible"

Janet Sanz ha advertit que sense un govern estable no poden haver-hi pressupostos "i cap govern municipal pot demanar un xec en blanc". La portaveu dels comuns s'ha mostrat crítica amb els socialistes i ha denunciat que els han portat a una "situació insostenible". En aquest sentit, ha recordat que va ser el mateix alcalde qui es va comprometre a tenir un nou govern i un nou pressupost abans de la primavera. "És la seva paraula i proposta", ha reblat. Precisament, per aquestes promeses és que ha catalogat de "presa de pèl" l'anunci de Collboni de la setmana passada. Amb tot, ha afirmat que no serà per culpa dels comuns que no hi hagi govern d'esquerres. "Permetrem aquesta tramitació com a ultimàtum perquè el govern faci el que hagi de fer perquè Barcelona tingui un govern estable", ha afegit. 


A més, Sanz ha titllat d'inexplicable que l'alcalde preferís optar per la via de la moció de confiança i "anar per la porta del darrere" a aprovar uns pressupostos abans que lligar un pacte d'esquerres. "Si no hi ha pacte de govern, serà un vot contrari", ha conclòs tot dient que "quan un govern vol un acord l'aconsegueix i amb trenta dies en té suficient". Tanmateix, ha confirmat que es van trobar el passat divendres amb el govern, però que no han mantingut més reunions.

 

Responsabilitat en els pressupostos

L'objectiu de Jaume Collboni és que els pressupostos quedin aprovats a la primavera. Per aconseguir-ho ha demanat als grups de l'oposició que en permetin la tramitació per "responsabilitat". En una compareixença des del Saló de Cent, la setmana passada Collboni va fer referència a projectes com ara la cobertura de la Ronda de Dalt, la transformació de la Rambla, l'ampliació de la Fira o el nou Port Olímpic, alguns dels quals ja estan en marxa, però també a la necessitat de comptar amb un nou pressupost per fer fronts a reptes com ara l'accés a l'habitatge o les inversions als barris. "No tenir un pressupost el 2024 suposa no tenir disponibles 715 milions d'euros per executar", va lamentar.

En la mateixa línia es va manifestar el divendres des d'un acte al Cercle d'Infraestructures va mostrar la seva "determinació ferma" perquè s'aprovin "la ciutat els necessita igual que els necessiten Catalunya i l'Estat". L'alcalde va assegurar que estan "en plenes converses" amb els grups municipals. El batlle barceloní va recordar que la seva proposta de comptes és de 3.800 milions d'euros, una xifra "rècord", i ha destacat que s'hi inclou 1.000 milions d'euros en despesa social.

Sobre una eventual qüestió de confiança —seria un mecanisme que li permetria aprovar automàticament el pressupost en cas que el ple tombés el pressupost— ha afirmat que "pas a pas". Si Collboni vinculés l'aprovació dels comptes a una qüestió de confiança i l'oposició no aconsegueix presentar en un mes una moció de censura signada per un mínim de 21 regidors —la majoria absoluta— i amb un candidat alternatiu a l'alcaldia, el pressupost quedaria aprovat. No és el primer cop que s'utilitza aquest mecanisme. El govern de Colau, per exemple, també el va fer servir per aprovar el pressupost per al 2018, vinculant la seva aprovació a una qüestió de confiança i després que el projecte presentat pel govern no s'aprovés en el plenari.